Rulou cu nuca

RULOU CU NUCA

INGREDIENTE:

Aluat
- 125 ml lapte
- 25 gr unt
- 230 gr faina alba
- 1/2 plic drojdie uscata
- 1 ou
- 25 gr zahar
- 1 priza sare

Umplutura
- 170 gr nuca
- 80 ml lapte
- 25 gr unt
- coaja rasa de la 1/2 lamaie
- 75 gr zahar
- 30 gr miere
- 1 lingurita cacao
- 1 ou

Pentru uns
- 1 ou
- 2 linguri lapte

PREPARARE

Aluatul: se pun intr-o craticioara laptele cu untul. Se incalzesc pana untul e topit complet. Nu lasati sa fiarba acest amestec, e ok daca vedeti doar putin abur ridicandu-se din lapte.

Adaugati 100 gr faina si amestecati rapid. Luati oala de pe foc si cu mixerul bateti aceasta compozitie timp de 2 minute. Adaugati drojdia si oul si mixati pana compozitia e omogena. Va rezulta un amestec cu consistenta unei budinci.

Puneti aceasta compozitie in masina de paine. Adaugati zaharul, restul de faina (130 gr) si sarea. Setati masina pe programul de framantat si crescut. Aluatul poate fi framantat si cu mana, macar 15 minute. Apoi se lasa la crescut timp de 1 or, la loc caldut.

Umplutura: se macina nuca impreuna cu zaharul.

Intr-o craticioara se pun laptele, untul si mierea. Se incalzesc pana untul si zaharul sunt topite. Se adauga nuca macinata, cacaoa si coaja de lamaie. Se amesteca pana se omogenizeaza.

Se trage craticioara de pe foc si se adauga oul batut. Se omogenizeaza. Se pune craticioara iar pe foc si se amesteca compozitia timp de 2 minute.

Se muta compozitia intr-un bol si se lasa la racit.

Aluatul crescut se pune pe masa de lucru data cu faina. Se da forma de disc si se aplatizeaza cu mainile.

Pe o masa se pune o fata de masa de bumbac. Se presara cu putina faina.

Se aseaza aluatul pe fata de masa si se incepe intinderea cu sucitorul. Apoi continuati sa-l intindeti cu mana, introducand pumnul spre centrul aluatului si tragand spre margine. Mergeti asa, de jur imprejurul aluatului. Alternati intinderile cu sucitorul cu intinderile cu mana, pana obtineti un aluat subtire, transparent ca de strudel. Nu e cel mai usor aluat de intins, asa ca va trebui sa faceti intinderile incet, cu rabdare, altfel se rupe aluatul. Daca aluatul face cateva gauri pe margine e ok. Mi-a rezultat o foaie de cca 70 cm x 50 cm.

Cand aluatul e gata intins, taiati marginile mai groase cu un cutit sau o foarfeca.

* marginile nu le aruncati, le puteti imparti in 3 bucati, le impletiti si coace; va rezulta o paine dulce foarte pufoasa, asa va faceti o idee si despre calitatea aluatului.

Cu o lingura distribuiti umplutura pe foaia de aluat. Intindeti-o egal pe toata suprafata. se intinde cel mai usor cu un cutit mai bont. Va rezulta un strat de umplutura foarte subtire pe toata foaia.

Incepand de la un capat, rulati foaia. Taiati capetele inegale ale ruloului. Apoi taiati ruloul in doua bucati.

Asezati rulourile in tavi de chec in care ati pus hartie de copt pe fund. Introduceti tavile intr-o punga si lasat rulourile la crescut timp de 30 minute, la loc caldut.

Bateti oul cu lapte si ungeti rulourile.

Coaceti rulourile la 170C timp de 30 minute. Lasati-le sa se raceasca complet inainte de a le taia, altfel umplutura e prea moale si feliile se vor aplatiza.

by admin


Cozonac RosenKranz
COZONAC ROSENKRANZ INGREDIENTE- 400 g de faina- 2 oua intregi- arome (zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom)- un praf de sare- un pahar mic cu lapte cca.110 ml- 25 g de drojdie- 3 linguri de zahar pentru lapte- 1-2 linguri de miere- 130 g de unt- 6 linguri de zahar pentru unt- 10 - 12 linguri de zahar pentru caramel- nuca tocata, dupa preferintaPREPARARESe caramelizeaza c..
comentarii - vezi comentarii