Cozonac RosenKranz

COZONAC ROSENKRANZ 

INGREDIENTE

- 400 g de faina
- 2 oua intregi
- arome (zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom)
- un praf de sare
- un pahar mic cu lapte cca.110 ml
- 25 g de drojdie
- 3 linguri de zahar pentru lapte
- 1-2 linguri de miere
- 130 g de unt
- 6 linguri de zahar pentru unt
- 10 - 12 linguri de zahar pentru caramel
- nuca tocata, dupa preferinta

PREPARARE

Se caramelizeaza cele 10 - 12 linguri de zahar, cu care se tapeteaza fundul si peretii unei cratite.

Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele.

Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar. Apoi fara sa se lase sa dospeasca, se toarna incet, cate putin peste faina cu oua si arome amestecate in prealabil.

Se framanta putin, cca 10 -15 minute, pe blatul de lucru, usor infainat. Se intinde o foaie, cat mai dreptunghiulara, de cca. 1 cm grosime. Si se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar.

Se presara nuca din belsug si se preseaza usor cu palma,

pentru a adera la stratul de unt. Se ruleaza, se taie in 6-7 bucati care se pun in picioare in cratita tapetata cu zahar caramel.

Se lasa spatii ceva mai mari intre aceste rulouri, pentru ca isi vor mari dimensiunile la crescut timp de 1 ora. Va recomandam o cratita de 24 de cm diametru.

Rulourile nu se ung cu nimic inainte de a fi bagate in cuptor, deoarece fata de prezentare va fi cea de jos, cu caramel. Se coace timp de 35 -40 de minute la 180 de grade Celsius.

REGULA DE BAZA

Imediat ce este scos din cuptor, cozonacul se rastoarna, asa fierbinte, pe un platou, altfel, daca este lasat sa se raceasca, zaharul caramelizat se va intari, facand imposibila scoaterea lui din cratita.

Este un cozonac rapid, dar foarte de efect. Cat despre gust, va lasam pe voi sa ii dati nota.




by admin


Rulou cu nuca
RULOU CU NUCA INGREDIENTE: Aluat- 125 ml lapte- 25 gr unt- 230 gr faina alba- 1/2 plic drojdie uscata- 1 ou- 25 gr zahar- 1 priza sareUmplutura- 170 gr nuca- 80 ml lapte- 25 gr unt- coaja rasa de la 1/2 lamaie- 75 gr zahar- 30 gr miere- 1 lingurita cacao- 1 ouPentru uns- 1 ou- 2 linguri lapte PREPARARE Aluatul: se pun intr-o craticioara laptele cu untul. Se incalzesc pana untul e topit com..
comentarii - vezi comentarii