Propolisul si extractele de propolis (Concluzii)
Propolisul si extractele de propolis ConcluziiPropolisul a devenit in ultimele decenii unul dintre produsele majore ale stupului, el fiind utilizat pe scara larga in medicina traditionala.Studiile asupra compozitiei sale au relevat o mare diversitate de compusi cu actiune biologica insemnata la nivelul organismului uman. Totusi, compozitia chimica a propolisului nu este constanta si nici repr..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Propolisul si extractele de propolis (Aplicare)
Propolisul si extractele de propolis  Forme de aplicare a propolisului in diferite tratamenteAsa cum s-a mentionat anterior exista deja diferite forme de prezentare pentru produsele pe baza de propolis.Incepand cu suplimentele alimentare sau bauturi tonice, propolisul poate fi introdus in diferite formule.Produsele farmaceutice (tablete, unguente, aerosoli, solutii, spray-uri, capsule, emulsi..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Propolisul si extractele de propolis (Efecte)
Propolisul si extractele de propolis  Efectele propolisului asupra sangeluiPrincipalii parametri ce sunt studiati in testele sanguine sunt cei legati de elementele figurate: eritrocite si leucocite.Viteza de sedimentare a eritrocitelor (VSH = ESR) prezinta o puternica descrestere dupa 10 zile de la administrarea extractului etanolic de propolis.Continutul in hemoglobina prezinta o scadere dup..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Propolisul si extractele de propolis (Aplicarea extractelor)
Propolisul si extractele de propolis Probleme legate de aplicarea extractelor de propolis si a preparatelor acestuia in terapeutica umanaAsa cum s-a vazut, unii flavonoizi sunt hidrosolubili, altii nu sunt. Solubilitatea lor depinde de starea in care se gasesc in natura: legati de zaharuri (agliconi flavonoidici) sau nu.In plus, cunoscuti ca antioxidanti exogeni naturali (fenoli si derivati f..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Propolisul si extractele de propolis (Mecanisme)
Propolisul si extractele de propolis Mecanisme de actiune ale flavonoizilorInhibarea sau activarea unor enzimeAsemanarea dintre aminoacidul tirozina (Tyr) si structura de baza a flavonoizilor poate conduce la un proces competitiv de fosforilare. Fiind mai nucleofili decat tirozina, flavonoizii sunt fosforilati inaintea aminoacidului. Acesta este un posibil mecanism prin care se poate produce ..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Propolisul si extractele de propolis (Actiuni)
Propolisul si extractele de propolis Actiuni fundamentale ale flavonoizilor si consecintele lor fiziologiceEfectele observate ca urmare a consumului de flavonoizi isi pot avea originea din cele trei principii fundamentale ale actiunii lor:modificarea activitatilor enzimatice prin fosforilareantioxidarerepresie genicaConsecintele fiziologice ale acestor 3 actiuni principale sunt:actiunea antia..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Propolisul si extractele de propolis (Activitatea biologica)
Propolisul si extractele de propolis Activitatea biologica a extractelor de propolis si a diferitelor fractiuni ale acestoraPropolisul este cunoscut astazi ca unul dintre cele mai surprinzatoare produse naturale datorita studiilor si cercetarilor efectuate care atribuie acestuia si diferitelor sale fractiuni nenumarate actiuni biologice si efecte terapeutice. Intre actiunile terapeutice se po..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Propolisul si extractele de propolis (Prepararea extractelor)
Propolisul si extractele de propolis Prepararea extractelor apoase si etanolice de propolisPARK si col., (1998) [43] au incercat obtinerea unui extract etanolic de propolis pentru care s-a aplicat urmatorul procedeu: propolisul brut, uscat, a fost macinat pentru obtinerea unei pudre fine din care s-au prelevat mostre a cate 2 g tratate cu cate 25 ml solutie apoasa de etanol 80%. Amestecul obt..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Propolisul si extractele de propolis (Solventarea)
Propolisul si extractele de propolis Solventarea principiilor active din propolisPrin aplicarea metodelor de inalta performanta cromatografie lichida (HPLC) (BANKOVA si col., 1982) [40] gaz-cromatografie cuplata cu spectrometrie de masa (ABD EL-HADY si col., 1994 (a,b) [41,42] au izolat din propolis urmatoarele grupe de compusi:esteri ai acizilor fenolici - 72,7%acizi fenolici - 1,1%acizi ali..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Propolisul si extractele de propolis (Tehnologia prelucrarii)
Propolisul si extractele de propolis Extracte de propolis tehnologii de obtinere a extractelor standardizateTehnologia prelucrarii propolisuluiAsa cum se poate observa din prezentarea compozitiei chimice a propolisului, principalele grupe de componente ale propolisului brut, in ordinea descrescanda a concentratiilor, sunt: substantele rasinoase, ceara, bioflavonoizii, impuritatile si corpuril..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Propolisul si extractele de propolis (Substante izolate)
Propolisul si extractele de propolis Principalele grupe de substante izolate din propolis Constituentii farmacologic activi din propolis se gasesc in fractiunile solubile in diferiti solventi organici, cum este cazul alcoolului etilic . principalul solvent utilizat la obtinerea de extracte de uz farmaceutic. Cei mai importanti sunt flavonoizii in grupa carora intra flavonele, flavonolii si flav..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Propolisul si extractele de propolis (Compozitia calitativa)
Propolisul si extractele de propolis  Compozitia calitativa a propolisuluiSe poate afirma ca in general, orice compus identificat in exudatele vegetale pe care le colecteaza albinele, poatefi regasit in propolis. Cea mai mare parte a componentelor prezente in exudatele vegetale sunt incorporate in propolis fara a fi alterate, desi este posibil ca unele glicozide sa fie supuse unei hidrolize e..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Propolisul si extractele de propolis (Compozitia generala)
Propolisul si extractele de propolisCompozitia generala a propolisuluiIn compozitia chimica a propolisului brut au fost semnalate in principal rasini, ceruri, uleiuri volatile, polen, glucide, aminoacizi, vitamine, enzime, saruri minerale si impuritati.[7, 11]Un tablou general de compozitie cantitativa prezinta urmatoarele concentratii ale grupelor majore de substante:55% rasini si balsamuri (bals..
Propolisul si extractele de propolis (Proprietati fizice)
Propolisul si extractele de propolisProprietati fizice ale propolisuluiDin punct de vedere al aspectului, propolisul se prezinta ca o masa heterogena rasinoasa de consistenta solida, uneori compacta ceroasa provenind din particule maleabile si aderente, alteori granuloasa ori friabila, luand aspectul unor sfaramaturi pulverulente. Aceasta masa ce prezinta o oarecare duritate la temperatura ambiant..
Propolisul si extractele de propolis (Recoltarea)
Propolisul si extractele de propolisRecoltarea propolisului de catre albineRecoltarea propolisului pare a fi rezervata unui numar restrans de albine lucratoare care prezinta o predispozitie genetica exclusiva. Din numarul total de albine al unei colonii numai cateva sunt angajate in aceasta activitate iar acestea nu efectueaza decat foarte rar alte activitati cum ar fi colectarea de nectar si aces..
Propolisul si extractele de propolis (Notiuni generale)
Propolisul si extractele de propolisNotiuni generale despre propolisCei ce nu cunosc prea multe despre albine, le asociaza pe acestea adeseori numai productiei de miere. Dar apicultorii stiu foarte bine ca albinele, pe langa miere recolteaza si polen, apa si propolis.Este foarte probabil ca acesta sa fie ultimul dintre aceste patru produse ale stupului cu care apicultorii au facut cunostinta. Dest..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Propolisul si extractele de propolis (Introducere)
Propolisul si extractele de propolisIntroducereDezvoltarea societatii umane a permis cunoasterea unor resurse naturale deosebit de valoroase . produsele albinelor. Multi vindecatori din antichitate au folosit mierea, polenul cules de albine, propolisul si laptisorul de matca, ceara de albine si veninul pentru tratarea unor boli. In epoca moderna, studiile si cercetarile efectuate asupra resurselor..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Originea cerii de albine - 1987
Originea cerii de albineIng. Traian Volcinshi~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia februarie - 1987 ~In antichitate se credea ca ceara este recoltata de albine din florile unor plante renumite in producerea cerii cum ar fi mirtul, trifoiul, maslinul.Chiar Aristotel era de aceasta parere, considerand ca ceara provine din flori si din lacrimile care se pr..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Showing 1 to 18 of 18 (1 Pages)