Caracterizarea melifera a speciilor de tei
Caracterizarea melifera a speciilor de tei~ Extras din revista apicola "Lumea apicola" - editia aprilie-iunie - 2009 ~~ Prof. univ. dr. ing. Petre Iordache ~Speciile de tei constituie a două categorie de plante cu importantă meliferă din ţară noastră, astfel că, de obicei, după culesurile intensive de la masivele de salcâm, apicutorii care practică apicultură pastorală se deplasează la masivele de..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Cat produce o familie de albine?
Cat produce o familie de albine?~ Extras din revista apicola "Lumea apicola" - editia aprilie-iunie - 2009 ~~ Nicoleta Ion ~(Laboratorul de Resurse Melifere IC-DA)Este întrebarea pe care și-o pune orice apicultor. Răspunsul este greu de dat, deoarece sunt trei elemente care condiționează productivitatea unei familii de albine, și anume: apicultorul, albina și floarea. Primele doua elemente depind ..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura in Australia
Apicultura in Australia..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
"Old Beekeeping" - SUA
Apicultura in Australia..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Trifoiul Alb si Trifoiul Rosu
TRlFOlUL ALB SI TRlFOlUL ROSU - DOUA VALOROASE PLANTE FURAJERO-MELIFEREprof. dr. ing. Maria-Octavia MANISOR~ Extras din "Romania Apicola" - editia martie - 1991 ~TRIFOIUL ALB (Trifolium repens)Ca specie spontana trifoiul alb este un component nelipsit al vegetatiei pajistilor din zona de campie pana la munte. Planta prezinta o mare variabilitate genetica, fapt ce-i confera o plasticitate ecologica..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Sfântul Ambrozie, patronul apicultorilor
Sfântul Ambrozie, patronul apicultorilorJean HannoteauxDin cele mai vechi timpuri, nectarul - băutura zeilor din Olimp - poartă numele de ambrozie (ambroise). I se atribuiau puteri miraculoase. Religia creştină preia şi ea acest termen şi iată, în aerul în care se simte plutind un miros îmbătător de miere se ţese, între alte legende ale Bisericii şi istoria evenimentelor minunate al căror erou a f..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Formarea deprinderii de a lucra cu albinele
Formarea deprinderii de a lucra cu albineleExaminarea corecta a familiei de albine si inteventiilor adecvate in stup sau in afara acestuia in cazuri de necesitate reprezinta cerinle "sine qua non" ale practicarii apiculturii rationale, eficiente. Experienta acumulata de-a lungul timpurilor pune la indemana celor al caror obiect de activitate este albina melifera numeroase cunostinte si deprinderi ..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Dinamica sezoniera a albinelor
Succesiunea anotimpurilor si dinamica sezoniera a albinelor~ Extras din revista apicola "Romania Apicola" - august 1994 ~~ Biolog Aurel Papadopol ~Mentionam - lainceput - cateva date necesare corelarii activitatilor desfasurate de albine cuconditiile ecologice sezoniere (in diferite ecosisteme naturale si antropicesi, in diferite zone de latitudine si de altitudine). Este tocmai bazaecologiei, car..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Zborul si alte eforturi ale albinelor pentru cules
Zborul si alte eforturi ale albinelor pentru culesNumarul de iesiri ale unei albine intr-o zi depinde de starea vremii, distanta de zbor, intensitatea vantului etc. Cand vantul bate mai tare de 25 km pe ora doar putine albine zboara la cules. De altfel, cantitatea si calitatea nectarului variaza de la ora la ora in functie de conditiile pedoclimatice si valoarea nectarifera a speciei respective. I..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Prevenirea accidentelor si incendiilor in apicultura
Prevenirea accidentelor si incendiilor in apiculturaCa in orice domeniu de activitate si in apicultura se impune respectarea normelor de protectie a muncii si a incendiilor, pentru a evita pagubele in acest sector de activitate, mai ales de catre apicultorii incepatori. Pentru evitarea accidentelor, mai intai trebuie studiata bine literatura apicola, trebuie cunoscuta de fiecare apicultor biologia..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Compozitia mierii de albine
Mierea pentru nutritie si sanatateDatorita diversitatii originii botanice, mierea difera din punct de vedere organoleptic, caaspect, dar si in ceea ce priveste compozitia. Cele mai importante si relevante componente sunt carbohidratii, in special fructoza siglucoza, dar si alte oligozaharide in numar de aproximativ 25. Desi mierea este o hrana bogata in carbohidrati, indicele sau glicemic variaza ..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Hrana proteica pentru sfarsitul iernarii
Pregatirea hranei proteice pentru sfarsitul iernarii albinelor Ing. Y.L. LUPSAN~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia ianuarie - 1985 ~ In perioada anilor 1955-1958 se propaga la noi iernarea albinelor numai pe miere, in lipsa totala a pasturii in cuib. Lucrariile mai tarzii, pe baza stiimtifica au aratat exact contrariul, demonstrand necesitatea pre..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Efectele asupra nutritiei si sanatatii
Efectele asupra nutritiei si sanatatii Sanatatea orala Exista foarte multe dezbateri daca mierea este daunatoare pentru dinti. Unele studii arata un efectcariogenic sau un efect cariogenic cu mult mai scazut decat cel al zaharului. Datorita activitatiiantibacteriene consumul de miere inhiba cresterea bacteriilor si poate sa induca un efectprotector impotriva cariilor. S-a demonstrat ca mierea ..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
De ce trebuie sa consumam miere iarna?
De ce trebuie sa consumam miere iarna?Mierea de albine este unul dintre cele mai sanatoase si complexe alimente, are capacitatea de a te incarca cu energie. Mierea de albine este un excelent energizant natural si este ideala in perioada de iarna pentru aportul cu totul special de enzime pe care il aduce.O lingurita de miere, inainte de culcare, te va ajuta sa dormi bine si sa te trezesti odihnit s..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Sporirea productiei agropomicole si forestiere - 1985
Contributia albinelor la sporirea productiei agropomicole si forestiereDr. Ing. I. CIRNUExtras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia februarie - 1985In ultimii ani rolul albnelor melifere in polenizarea plantelor a crescut substantial, deoarece prin aplicarea pe suprafete tot mai mari a tratamentelor chimice pentru combaterea bolilor si a daunatorilor din sectoa..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
PNDR 2014-2020: 15.000 EUR pentru ferme de semi-subzistenta
In cadrul intalnirii cu fermierii din sectorul vegetal si cei din zootehnie, care a avut loc azi la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ministrul Daniel Constantin a anuntat ca in PNDR 2014-2020 a fost prevazuta acordarea unor plati de 15.000 euro/proiect pentru 10.000 de ferme de semi-subzistenta.In cadrul celor doua runde de intalniri, ministrul le-a reamintit fer..
S-a importat miere falsa din Bulgaria (ANSVSA)
Presedintele ANSVSA Vladimir Manastireanu a declarat ca a discutat cu omologii bulgari cu privire la semnarea unui protocol referitor la importurile de miere de albine din Bulgaria, dupa ce s-a descoperit miere falsificata cu zahar sau cu alte produse care pot sa inlocuiasca aparent mierea. „Am mai discutat si despre comertul cu miere de albine, pentru ca in perioada de vara sunt foarte mult..
Miere – elixir al vietii omului (1982)
Miere – elixir al vietii omuluiP. A. Mihailescu~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia martie - 1982 ~In diferite culturi – stravechi cat si mai noi – mierea albinei a fost elogiata, cantat in versuri de poeti, asemanator unui alt aliment nutritiv, laptele. Nu vom aminti aici decat in treacat – problematica fiind destul de complexa - , despre rolul ce tot..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Showing 1 to 18 of 18 (1 Pages)