Apicultura pentru incepatori – Introducere

Apicultura pentru incepatori – Introducere

Apicultura este una din vechile îndeletniciri ale poporului român datoria conditiilor deosebit de favorabile de clima, sol si baza melifera existenta în tara noastra.

Ca definitie CRESTEREA ALBINELOR (APICULTURA), este stiinta care are ca obiect de studiu viata, comportamentul si activitatea albinelor melifere în scopul obtinerii de produse apicole si pentru polenizarea culturilor agricole entomofile.

În evul mediu, apicultura nu înregistreaza nici un progres.

Apicultura moderna debuteaza în sec. Al XIX-lea, moment în care numerosi oameni de stiinta sau simpli apicultori au început sa studieze viata albinelor. Astfel:

- Naturalistul olandez SCHWAMERDAN demonstreaza ca regele albinelor este de fapt o femela (regina sau matca)

- Francois Huber dovedeste ca ceara este produsa de albine si ca regina se imperecheaza in afara stupului

- Rusul Procopovici (1814) inventeaza primul stup sistematic cu rame mobile

- Johanes Mehring in 1857 inventeaza presa pentru producerea fagurilor artificial

- Franz Hrusca in 1865 inventeaza extractorul de miere.

In tara noastra in anul 1785, Ioan Molnar Piuariu publica prima carte cu profil apicol intitulata ,, Economia stupilor”

In anul 1957, se infiinteaza ASOCIATIA CRESCATORILOR DE ALBINE (A.C.A.) din Romania iar in anul 1958 ACA devine membra a FEDERATIEI INTERNATIONALE DE APICULTURA (APIMONDIA) a carui presedinte a fost ales in 1965 prof. V. Harnaj.

Ca urmare a particularitatilor biologice pe care le poseda, albinele se deosebesc de alte vietuitoare ingrijite si exploatate de om deorece convietuiesc in familii formate dintr-un nr mare de indivizi care prin modul lor de organizzare si autoreglare pot sa mentina unitatea familiei de albine.


IMPORTANTA APICULTURII

Apicultura este o importanta ramura a agriculturii care prezinta interes din punct de vedere economic, social si ecologic.

IMPORTANTA ECONOMICA A APICULTURII

Manifestarea accentuata a instinctului de acumulare a hranei la albine, face ca familiile de albine sa-si adune , prelucreze si depoziteze in sezonul activ rezerve de hrana (miere si polen) in cantitati ce depasesc necesarul de consum in sezonul rece. Mierea si polenul excedentare sunt recoltate de apicultori in limite rationale, astfel ca in familii se lasa suficiente rezerve de hrana pentru buna traversare a iernii.

Legat de rolul economic al apiculturii trebuie pornmit de la adevarul ca nectarul si polenul acumulate in florile plantelor constituie o resursa naturala , care fara prezenta albinelor s-ar irosi , neexistand pana in prezent metode eficiente de preluare.

Mai importanta decat obtinerea produselor apicole este cresterea recoltelor agro-pomicole ca urmare a polinezarii culturilor. Astfel in urma polenizarii cu albine sporurile de recolta cresc cu 50-60% la livezi, 30-50 % la floarea soarelui, 20-30% la rapita si mustar , 50-60% la loturile semmincere de lucerna. Referitor la efectul benefic al polenizarii selectiv – incrucisat cu insecte amintim experientele efectuate timp de 11 ani de catre CHARLE DARWIN in urma carora s-a constatat ca AUTOPOLENIZAREA are efecte negative concretizate prin fecunditate redusa, productii mici s iprin scaderea vitalitatii plantelor.

In conditiile intesivizarii agriculturii prin mecanizare si chimizare, entomofauna spontan – polenizatoare dispare treptat astfel ca albinele dobandesc rolul de UNIC AGENT POLENIZATOR.

Datorita particularitatilor bologice specifice de la familiie de albine se recolteaza urmatoarele produse apicole: miere, ceara, polen, pastura, laptisor de matca, propolis, venin de albine, apilarnil.

Mierea – aliment energo vitalizant recomandat in alimentatia sportivilor, cosmonautilor, persoanelor in varsta, copiilor. Se utilizeaza c urezultate deosebite in prevenirea si tratarea afectiunilor cardiace, hepatice, pulmonare, castrice, etc.

Mierea este un produs usor asimilabil deoarece albinele prin procesul biochimic de invertire, au transformat zaharoza in cei doi componenti ai sai – glucoza si fructoza, astfel ca aceasta este practic digerata.

Daca alcoolul este ,,hotul” vitaminelor din organismul omului, zaharul ,, fura” din rezerve de Ca, Mg, Cr, vitaminele din complexul B, enzime, ducand la slabirea rezistentei organismului uman, in special a dentitiei si sistemului osos. Mierea este un mediu excelent de conservare a vitaminelor chiar prin depozitare, in timp ce legumele si fructele pierd o proportie consioderabila prin depozitare. Avantajele care pledeaza pentru utilizarea mierii sunt: nu este iritanta, nu este toxica, este nutritiva, este ieftina si mai presus de toate este eficace. Mierea este un aliment energetic, nu lipsit de interes gastronomic. Valoarea calorigena este de 3150 kcal/kg.

Polenul – reprezinta unul dintre cele mai valoroase produse apicole care poate fi utilizat in consumul uman in stare proaspata – uscata sau refrigerata. In polen nu s-au evidentiat elemente toxice, nici macar in doze extrem de reeduse.

Acum 25 ani oamenii de stiinta au descoperit un neurohormon fabricat de glanda hipofiza pornind de la un lant de 31 aminoacizi. Comparand structura beta-endorfinei si continutul polenului in aminoacizi se constata ca toti aminoacizii acestui neurohormon se afla in polenul florilor. Aceasta este una dintre explicatiile potrivit carora consumul ritmic de produse apicole asigura buna dispozitie, euforie, vitalitate si incetinirea proceselor de imbatranire cerebrala.

Laptisorul de matca – este produs de albinele doici ( varsta cuprinsa intre 6-12 zile) pentru hranirea larvelor determinand cresterea si dezvoltarea diferentiata a indivizilor care compun colonia de albine. Prin continutul de proteine, aminoacizi, vitamine, saruri minerale, reprezinta un excelent energo-vitalizant utilizat in alimentatia umana.

Pastura – se recolteaza in special din fagurii de reforma s ireprezinta polenul depozitat in celule de catre albine tasat cu capul de catre acestea si fermentat. Proprietatile terapeutice sunt asemanatoare cu cele ale polenului.

Ceara – reprezinta un produs pe care important care serveste la producerea fagurilor artificiali si ca materie prima in diferita ramuri ale industriei( farmaceutica, electrotehnica, textila, etc.).

Propolisul - reprezinta un produs pe care il intalnim in stup, recoltat de albine de pe mugurii florali ai arborilor in special, in sezonul de primavara si toamna. Se utilizeaza in stare bruta sub forma de tincturi sau diferite preparate farmaceutice cu eficienta deosebita în afetiuni buco-faringiene, stomatologice, afectiuni gastro-intestinale etc.

Veninul - recoltat de la albine se utilizeaza în tratarea afectiunilor reumatice, reumatism etc.

Apilarnilul este un produs de conceptie româneasca brevetat în sec. XX de apicultorul Nicolae Iliesu si reprezinta de fapt un triturat larvar prezentat sub diferite forme de comercializare.


IMPORTANTA SOCIALA A APICULTURII 

Datorita particularitatilor pe care la prezinta cresterea albinelor are un rol social important, fiind o îndeletnicire care pe lânga realizarea unor venituri materiale, asigura posibilitatea ca cei ce îndragesc albinele sa-si petreaca timpul liber în natura într-un mod placut si reconfortant.

Un rol social de mare importanta este reprezentat de ocuparea fortei de munca care lucreaza în producerea inventarului apicol (stupi, utilaje apicole etc.) precum si ocuparea fortei de munca care conditioneaza si prelucreaza produsele apicole care la rândul lor vor fi valorificate prin reteaua comerciala existenta în tara noastra.

Nu trebuie neglijat nici rolul social care deriva din valoarea alimentara, bioenergizanta si medicala a mierii si celorlalte produse apicole utilizate în apiterapie precum si rolul benefic al acestora pentru copii, sportivi, batrâni carora le sunt destinate cu precadere.

Se impune sa amintim ca marele savant- fizicianul ALBERT EINSTEIN a afirmat ca „daca ar disparea albinele de pe suprafata globului, omul ar mai avea doar 4 ani de viata. Cu cât exista mai multa polenizare, cu atât iarba este mai multa, sunt mai multe animale, mai multi oameni”.


IMPORTANTA ALBINELOR IN ECOLOGIE

Asigurarea unui mediu înconjurator sanatos, impune obligatia de a conserva resursele naturale. Albinele pot fi considerate resurse biologice de importanta vitala. Prin polenizarea plantelor spontane si cultivate – proces în urma caruia se produce fecundarea si ca atare formarea semintelor, legumelor si fructelor – albinele au un rol esential în perpetuarea si deci supravietuirea a sute de mii de specii care formeaza vegetatia Terrei.

Pe baza numeroaselor observatii si cercetari s-a stabilit ca 80% dintre plante sunt polenizate cu ajutorul insectelor, iar dintre acestea 77% de catre albine.

Organisme specializate ale ONU au asezat albinele pe locul IV într-o clasificare a senzorilor mediului. Desfasurându-si activitatea pe o raza de zbor de 3 km (albina acopera o suprafata de 2500 ha) la diferite înaltimi fata de sol si ca urmare a interceptarii elementelor poluante, mai ales pe cele din aer, apa, plante, care influenteaza negativ viata si activitatea acestora prin intoxicare manifestata evident într-un mediu nociv, albinele devin senzori ai mediului.

Daca acceptam ca albinele constituie un element important de echilibru ecologic, atunci ocrotirea, protejarea si cresterea lor conform unor tehnologii moderne si eficiente constituie o necesitate.

by admin


Apicultura pentru incepatori – Anatomia si fiziologia albinei
Apicultura pentru incepatori:
Anatomia si fiziologia albinei 1. Sistemul muscular al albinei este de tip striat, cu exceptia muschilor directi ai zborului. Fibra musculara striata are la exterior o membrana, sarcolema si in interior sarcoplasma, cu miofibrile si nuclei asezati central, pe un singur rand, comparativ cu musculatura striata a mamiferelor, cu nuclei dispusi periferic. Foarte importanti sunt muschii aripii; acest..
comentarii - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Componenta familiei de albine
Componenta familiei de albineIn familia de albine convietuiesc impreuna o singura matca sau regina cateva zeci de mii de albine lucratoare ( in functie de sezonul in care ne aflam) si cateva sute de trantori in perioada activa.Colonia de albineHotarator pentru o apicultura prospera este ca stuparul sa considere si sa inteleaga albinele ca pe o colonie, ca pe o familie compusa din 30.000-50.000 ind..
comentarii - vezi comentarii
Pastrarea utilajului apicol
Pastrarea utilajului apicolIng. Ilie CILUJEANUUniversiratea de Stiinte Agricole Cluj-Napoca - Facultatea de Zootehnie~ Extras din "Romania Apicola" - editia septembrie - 1994 ~In conditiile actualei tranzitii, nivelul fluctuant (de regula crescator) al preturilor, ne pune in situatia de a renunta la anumite investitii suplimentare in atupina.Cum produsele apicole se realizeaza cu cheltuieli tot ma..
comentarii - vezi comentarii