Caracterizarea melifera a speciilor de tei
Caracterizarea melifera a speciilor de tei~ Extras din revista apicola "Lumea apicola" - editia aprilie-iunie - 2009 ~~ Prof. univ. dr. ing. Petre Iordache ~Speciile de tei constituie a două categorie de plante cu importantă meliferă din ţară noastră, astfel că, de obicei, după culesurile intensive de la masivele de salcâm, apicutorii care practică apicultură pastorală se deplasează la masivele de..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Cat produce o familie de albine?
Cat produce o familie de albine?~ Extras din revista apicola "Lumea apicola" - editia aprilie-iunie - 2009 ~~ Nicoleta Ion ~(Laboratorul de Resurse Melifere IC-DA)Este întrebarea pe care și-o pune orice apicultor. Răspunsul este greu de dat, deoarece sunt trei elemente care condiționează productivitatea unei familii de albine, și anume: apicultorul, albina și floarea. Primele doua elemente depind ..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura in Australia
Apicultura in Australia..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Albinaritul in perioada 1893-1938
Inceputurile si dezvoltarea albinaritului rational in Romania in perioada 1893-1938~ Extras din revista apicola "Romania Apicola" - editia ianuarie - 1994 ~~ Stefan Marinescu ~Cresterea albinelor este o veche indeletnicire, modul de exploatare a determinat insa ramanerea lor pana in zilele noastre in stare de semidomesticire. Egiptenii, sumerienii, babilonienii, asirienii, grecii, romanii au pract..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
"Old Beekeeping" - SUA
Apicultura in Australia..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Ingrijirea familiilor de albine in cursul iernii
Ingrijirea familiilor de albine in cursul iernii~ Extras din revista apicola "Romania Apicola" - editia ianuarie - 1994 ~In conditiile climatice ale tarii noastre, iernarea familiilor de albine poate fi considerata ca incepe dupa efectuarea ultimului zbor de curatire de la sfarsitul toamnei si dureaza pani la primul zbor de curatire spre sfarsitul iernii si inceputul primiverii din anul urmator.Pe..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Calendarul apicultorului | Octombrie
Calendarul apicultorului pe luna Octombrie~ Extras din revista apicola "Romania Apicola" - editia septembrie - 1994 ~A zecea luna calendaristica "brumarel" este luna miezului de toamna cand cerul devine de regula plumburiu si posomorat. Presiunea atmosferica este oscilanta ca si in zilele care trec si alterneaza, cele reci, ploioase si vantoase, cu zile insorite, caldute si placute care permit alb..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Pastrarea utilajului apicol
Pastrarea utilajului apicolIng. Ilie CILUJEANUUniversiratea de Stiinte Agricole Cluj-Napoca - Facultatea de Zootehnie~ Extras din "Romania Apicola" - editia septembrie - 1994 ~In conditiile actualei tranzitii, nivelul fluctuant (de regula crescator) al preturilor, ne pune in situatia de a renunta la anumite investitii suplimentare in atupina.Cum produsele apicole se realizeaza cu cheltuieli tot ma..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Trifoiul Alb si Trifoiul Rosu
TRlFOlUL ALB SI TRlFOlUL ROSU - DOUA VALOROASE PLANTE FURAJERO-MELIFEREprof. dr. ing. Maria-Octavia MANISOR~ Extras din "Romania Apicola" - editia martie - 1991 ~TRIFOIUL ALB (Trifolium repens)Ca specie spontana trifoiul alb este un component nelipsit al vegetatiei pajistilor din zona de campie pana la munte. Planta prezinta o mare variabilitate genetica, fapt ce-i confera o plasticitate ecologica..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Lucrari in sputina | Ianuarie
Lucrari in sputina | Ianuarie~ Extras din revista apicola "Romania Apicola" - editia ianuarie - 1994 ~..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Formarea deprinderii de a lucra cu albinele
Formarea deprinderii de a lucra cu albineleExaminarea corecta a familiei de albine si inteventiilor adecvate in stup sau in afara acestuia in cazuri de necesitate reprezinta cerinle "sine qua non" ale practicarii apiculturii rationale, eficiente. Experienta acumulata de-a lungul timpurilor pune la indemana celor al caror obiect de activitate este albina melifera numeroase cunostinte si deprinderi ..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Dinamica sezoniera a albinelor
Succesiunea anotimpurilor si dinamica sezoniera a albinelor~ Extras din revista apicola "Romania Apicola" - august 1994 ~~ Biolog Aurel Papadopol ~Mentionam - lainceput - cateva date necesare corelarii activitatilor desfasurate de albine cuconditiile ecologice sezoniere (in diferite ecosisteme naturale si antropicesi, in diferite zone de latitudine si de altitudine). Este tocmai bazaecologiei, car..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Imperecherea matcilor
Imperecherea matcilorIn zilele calde de vara cu cer senin si fara vant, intre orele 11-15 ies trantorii din stupi. ,,Voiosi si fara griji, satisfacuti, burtosi, plini de importanta, infumurati, fac un zgomot asurzitor, imbrancesc albinele care se intorc incarcate cu modesta lor povara. Unul cate unul se avinta in vazduh, gloriosi plini de incredere, merg sa se aseze pe florile invecinate unde dorm..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Remedierea unei familii bezmetice
Putem redresa o familie bezmetica?De foarte multe ori apicultorii, mai ales cei incepatori, se intereseaza de modul in care poate fi readusa la normal o familie de albine, care, din diverse cauze obiective sau subiective, s-a bezmeticit.Personal consider ca actiunea este ineficienta atit prin timpul pierdut cu redresarea familiei bezmeticite cit si prin faptul ca ea ocupa un loc in spatiu fara a p..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Cand si cum procuram familii de albine ?
Cand si cum procuram familii de albine ?Nu putini sint cei care-si doresc o mica stupina - la inceput din pura curiozitate, - iar mai tirziu, impinsi de o dragoste patimasa pentru albine, doresc sa si-o mareasca. O mica stupina se poate contura cu doua, trei sau cel mult cinci familii de albine. Acest lucru va permite mai intai formarea unor deprinderi in tehnica de comportare si ingrijire, la car..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Lucrari apicole in luna martie - 1987
Lucrari apicole in luna martie~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia februarie - 1987 ~Martie, prima luna de primavara. Soarele prinde puteri, zapada se topeste, seva preseaza in scoarta copacilor, cautand sa deschida drum mugurilor. In stupi, ghemul albinelor se afaneaza, puietul se extinde pe suprafata fegurilor, iar depunerea de oua sporeste, infiripa..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Prevenirea golurilor de cules cu facelia - 1985
Prevenirea golurilor de cules prin cultivarea faceleiDr. Ing. I.V. CIRNU~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia mai - 1985 ~Facelia (Phacelia tanacetifolia) este o planta anuala tipic nectaro-polenifera cu o perioada scurta de vegetatie. Astfel, de la rasaritul plantelor si pana la inceputul infloririi sunt necesare 45-50 de zile, iar durata infloritului ..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Valorificarea culesului de la salcam - 1985
Pregatirea familiilor de albine pentru valorificarea culesului de la salcamRadu Dinca~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia martie - 1985 ~Dorinta fiecarui apicultor este ca in primavara, la culesul de nectar de la pomii fructiferi si in special de la salcam, sa aiba familii puternice.Acest lucru depinde de experienta si cunostintele profesionale ale fie..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Obtinerea laptisorului de matca - 1985
Metoda de obtinere a laptisorului de matcaAlexandru Vartolomei~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia martie - 1985 ~Recoltarea laptisorului de matca, produs apicol atat de solicitat, este la indemana oricarui apicultor, cu stupi putini sau multi.Au fost prezentate o serie de metode de recoltare, toate avand in vedere producerea de laptisor de matca in st..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Polenizarea florii-soarelui cu ajutorul albinelor
Polenizarea florii-soarelui cu ajutorul albinelor1972 - Dr. ing. ION CIRNU - S. C. C. A. S. ~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia iunie – 1972 ~Floarea-soarelui constituie principala planta oleaginoasa din tara noastra, ocupand anual o suprafata de peste 500 000 ha, ceea ce reprezinta de 4-5 ori mai mult decat toate celelalte culturi oleaginoase impreun..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Concentratia siropului de zahar
Hranirea eficienta - conditie majora pentru intarire a familiilor de albine
pentru o buna iernare si pentru valorificarea optima amarilor culesuri
Concentratia siropului de zahar Ing. V. ALEXANDRU • Institutul de cercctare si productiepentru apicultura~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia ianuarie – 1985 ~In Intretinerea albinelor s-a impamantenit practicafolosirii siropului de zahar atit in cursul anului in scop de stimulare aactivitatii de ouat a matcii si a albinelor in general, cit mai ales pe..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Lucrari de primavara in stupina
Lucrari de primavara in stupinaStuparii incepatori care citesc acest site trebuie sa inteleaga un lucru : anul apicol incepe toamna ! De felul cum sunt pregatite familiile de albine in toamna depinde totul : Productia,starea de sanatate,marimea stupinei si in general tot ce tine de buna desfasurare a lucrurilor.Totusi pentru a nu crea confuzii,vom suprapune anul apicol cu cel calendaristic,urmand ..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Baza melifera
Apicultura pentru incepatori:
Baza meliferaBaza melifera:constituie totalitatea plantelor melifere si flora melifera din raza economica de zbor a albinelor (raza de zbor) pentru cules de necesitate este de 6km, iar pentru un cules economic este de 3 km)Situatia actuala a bazei melifere din tara:Apicultura ara ca obiectiv cunoasterea numarului familiilor de albine si realizarea unor productii cat mai amri si cat mai diversifica..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Produse apicole
Apicultura pentru incepatori:
Produse apicolePrincipalele produse apicole recoltate de la familiile de albine sunt urmatoarele:Mierea | Ceara | Propolis | Venin | Polen | Pastura | Laptisor de matca | ApilarnilMIEREAChiar din perioadele cele mai timpurii, omul a stiut de ce merita sa infrunte neplacerile cauzate de intepaturile albinelor si de cataratul pe stanci si prin copaci, pentru a ajunge la fagurii valorosi cu miere ai ..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Ameliorarea familiilor de albine
Apicultura pentru incepatori:
Ameliorarea familiilor de albineIn practica s-a constatat ca in aceleasi conditii de mediu, de temperatura si cules, intretinerea in acelasi sistem de stupi si dupa aceeasi tehnologie, apar diferente in ceea ce priveste sistemul de dezvoltare, dar mai ales productia: aceste au provocat un interes deosebit in cunoasterea insusirilor familiilor de albine de a acumula rezervele de hrana.Toate aceste ..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Intretinerea si stimularea albinelor
Apicultura pentru incepatori:
Intretinerea si stimularea albinelorFamiliile puternice au la sfarsitul toamnei o populatie cuprinsa intre 1,5 si 2 kg albine, familii capabile sa valorifice culesului timpuriu de salcam in primavara urmatoare (cu 3-4 kg albine culegatoare). In acest scop, se iau urmatoarele masuri tehnologice: selectionarea unor biotipuri valoroase, folosirea de matci tinere, intretinerea familiilor de albine cu ..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Stuparitul pastoral
Apicultura pentru incepatori:
Stuparitul pastoralUna din principalele cai pentru realizarea unor productii mari de la albine, consta in valorificarea mai multor culesuri pe durata unui sezon. Pentru a se valorifica mai multe culesuri, familiile de albine se transporta la o oarecare distanta de la vatra stupinei, adeseori la zeci si sute de kilometri departare. Apicultura pastorala mai trebuie practicata pe scara larga in veder..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Intretinerea si ingrijirea albinelor
Intretinerea si ingrijirea albinelorAvand in vedere tipurile de stupi existenti in apicultura tarii noastre, vom dezbate subiectul mai sus citat in functie de acest criteriu.INTRETINEREA, INGRIJIREA SI EXPLOATAREA FAMILIILOR DE ALBINE IN STUPII MULTIETAJATITrebuie precizat de la bun inceput ca asigurarea spatiului de crestere a puietului, de cladirea noilor faguri si prevenirea roitului natural da..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Inventarul apicol
Inventarul apicolInventarul apicol reprezinta totalitatea uneltelor, obiectelor necesare pentru efectuarea lucrarilor apicole precum si a constructiilor apicole care apartin si reprezinta intreaga dotare a unei exploatatii apicole.Inventarul apicol este clasificat in:- stupi si pavilioane apicole;- echipament pentru protectia apicultorului;- unelte pentru efectuarea lucrarilor in stupi;- colovii s..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Viata coloniei de albine
Viata coloniei de albine Relatii de nutritie in familia de albine Integritatea biologica a familiei de albine se datoreaza unui intens schimb de hrana realizat intre indivizii familiei de albine (matca, albine lucratoare si trantori). In interiorul familiei de albine, o albina poate fi donatoare sau primitoare de hrana. Relatiile de nutritie intre indivizii famileie de albine sunt acte reflexe, in..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Hrana albinelor
Apicultura pentru incepatori:
Hrana albinelor In mod normal albinele, pentru satisfacerea nevoilor vitale se hranesc cu nectar, polen si apa. Pentru hrana unei familii de albine intr-un an sunt necesare aproximativ urmatoarele cantitati: - miere 80 kg- polen 25 kg- apa 50 litri Nectarul – reprezinta secretia glandelor nectarifere locali8zate in flaore si se prezinta sub forma unei solutii glucidice in concentratii diferite..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Componenta familiei de albine
Componenta familiei de albineIn familia de albine convietuiesc impreuna o singura matca sau regina cateva zeci de mii de albine lucratoare ( in functie de sezonul in care ne aflam) si cateva sute de trantori in perioada activa.Colonia de albineHotarator pentru o apicultura prospera este ca stuparul sa considere si sa inteleaga albinele ca pe o colonie, ca pe o familie compusa din 30.000-50.000 ind..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Sporirea efectivului de albine in stupine mici si mijlocii
Sporirea efectivului familiilor de albine in stupinele mici si mijlocii prin mentinerea normala a puterii familiilor mamaI. Popescu~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia aprilie - 1983 ~Metoda consta in formarea de nuclee timpurii prin pastrarea normala a puterii familiilor mama.Am experimentat metoda enuntata mai sus la efective diferite respectiv 5, 10..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Anatomia si fiziologia albinei
Apicultura pentru incepatori:
Anatomia si fiziologia albinei 1. Sistemul muscular al albinei este de tip striat, cu exceptia muschilor directi ai zborului. Fibra musculara striata are la exterior o membrana, sarcolema si in interior sarcoplasma, cu miofibrile si nuclei asezati central, pe un singur rand, comparativ cu musculatura striata a mamiferelor, cu nuclei dispusi periferic. Foarte importanti sunt muschii aripii; acest..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Morfologia albinei
Apicultura pentru incepatori:
Morfologia albinei.Corpul albinei este format din 3 regiuni: cap, torace, abdomen.CapulVazut din fata, capul are o forma relativ triunghiulara la albina lucratoare, oval-rotunjit la matca si aproape rotunda al trantor, cu partea din fata plata si cu cea din spate usor concava. De torace este lipit gatul subtire, ce adaposteste o deschidere pentagonala, foramen, prin care trec orificiul esofagian, ..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Eliminarea erorilor de ordin biologic - 1985
Eliminarea erorilor de ordin biologicIng. ST. POPESCUExtras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia ianuarie - 1985Pentru a scoate in evidenta urmarile negative ale unor practici apicole neindicate propun stuparilor incepatori sa analizam impreuna mai intai durata stadiilor de dezvoltare la albina melifera cuprinsa in tebelul 1 si apoi, cu toata atentia, sa confru..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Biologia albinelor
Apicultura pentru incepatori:
Biologia familiei de albine Sistematica zoologica a familiei de albine Albinele melifere fac parte din: Regnul Animalia (vietuitoare mono si pluricelulare; mod specific predominant de hranire pe baza regnului vegetal)Subregnul Nevertebrata (animale fara coloana vertebrala si fara schelet osos)Increngatura Artropoda (animale nevertebrate cu picioare articulate)Subincrengatura Mandibulata (ar..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura pentru incepatori – Introducere
Apicultura pentru incepatori – IntroducereApicultura este una din vechile îndeletniciri ale poporului român datoria conditiilor deosebit de favorabile de clima, sol si baza melifera existenta în tara noastra.Ca definitie CRESTEREA ALBINELOR (APICULTURA), este stiinta care are ca obiect de studiu viata, comportamentul si activitatea albinelor melifere în scopul obtinerii de produse apicole si pentr..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura fara tratamente (Michael Bush) - Inamicii albinei
Inamicii albinei Inamicii traditionali ai albineiIn mod traditional albinele au dusmani; boli, pradatori si oportunisti. Unii mari cat un urs, altii mici cat un virus.UrsiiPt. mine ursii nu reprezinta o problema. Cei ce locuiesc in zone cu ursi pot avea probleme mari. La toate soiurile de ursi le plac larvele de albine si nu-i deranjaza nici mierea deloc. Simptome ca aveti ursi: stupi rasturnati s..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Apicultura fara tratamente (Michael Bush) - Sistem de apicultura sustenabil
Cum obtinem un sistem de apicultura sustenabil?Stop tratamenteSingura cale pt. a avea un sistem sustenabil de apicultura este sa stopam tratamentele. Tratarea este o spirala mortala care se prabuseste acum. Pt. a realiza asta trebuie sa va cresteti singuri matcile din supravietuitori locali. Doar atunci veti obtine albine care genetic pot sa supravietuiasca si paraziti care traiesc in simbioza cu ..
comentarii la acest articol - vezi comentarii
Showing 1 to 40 of 41 (2 Pages)