Imperecherea matcilor

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii CRESTEREA ALBINELOR,

Imperecherea matcilor

In zilele calde de vara cu cer senin si fara vant, intre orele 11-15 ies trantorii din stupi. ,,Voiosi si fara griji, satisfacuti, burtosi, plini de importanta, infumurati, fac un zgomot asurzitor, imbrancesc albinele care se intorc incarcate cu modesta lor povara. Unul cate unul se avinta in vazduh, gloriosi plini de incredere, merg sa se aseze pe florile invecinate unde dorm pana ce racoarea dupa-amiezii ii trezeste". (Maurice Maeterlinck)

In unele zile insa trintorii se aduna in anumite locuri unde vin in numar mare. Ei vin aici de la diferite stupine situate la distante de 5-7 si chiar 10 km. Acestea sunt locuri mai retrase, linistite, fara curenti de aer si de obicei greu de descoperit de catre om. Aici miile de trantori zboara de colo pana colo, parca ar astepta pe cineva si intr-adevar, acest cineva soseste: sunt tinerele matci care vin aici pentru imperechere.

Unii cercetatori inarmati cu rabdare si cu o tehnica adecvata, au putut sa urmareasca si sa filmeze scene foarte interesante, lamurind astfel unele probleme inca necunoscute. Iata cum descrie tabloul un observator norocos care a putut urmari ce se petrece intr-un astfel de loc unde se aduna trantorii. Locul era un iaz situat intr-o vale, pe ale carui maluri erau mai multe stanci inalte. Miile de trintori se plimbau deasupra lacului, zburand la inaltimea de 20-50 m. Cum se apropia o matca, ei o reperau de la distanta si numaidecat se forma in urma ei un roi de 200-300 de trantori care o urmareau de aproape. Matca, insa, sprintena, vioaie, facea zboruri intortocheate, incat nu toti trantorii reuseau sa-i tina urma. Uneori matca se arunca de la inaltime, iar cand ajungea aproape de suprafata apei, brusc isi lua zborul iar in sus; trantorii insa, mai matahalogi, cadeau multi in apa, prada pestilor. Alteori, zburand ca o sageata pina aproape de o stinca, brusc schimba directia in timp ce unii dintre trintori mai greoi, se izbeau de stanca si cadeau morti.

Din acest joc al dragostei atat de sever, un adevarat concurs de rezistenta, numai cativa trintori 5 pina la 10 reusesc pe rand sa cuprinda matca si sa realizeze actul imperecherii dupa care matca pleaca la stupul ei.

Acest fascinant spectacol al imperecherii matcilor este o masura inteleapta a naturii si constituie o severa selectie naturala; Invinge cine poate, cine nu, cade sau se resemneaza. Din aceasta selectie naturala se imperecheaza numai indiviza cei mai sanatosi si mai rezistenti si se evita consangvinizarea. Datorita ei albinele au putut sa dainuie de milioane de ani de cand exista ele pe pamant.

O concluzie imediata care se desprinde din cele relatate mai sus, este necesitatea de a avea in stupina numai familii puternice, sanatoase, bine hranite. Indeosebi familiile in care se cresc matcile, chiar daca au suficienta miere si pastura, ele vor f i totusi hranite, indopate cu miere amestecata cu 20% polen proaspat caci atunci albinele doici la randul lor vor hrani abundent larvele din care se vor forma viitoarele matci. Larvele luate in crestere sa nu aiba varsta mai mare de 12 ore, sau mai bine cresterea sa inceapa chiar de la ou. Vom obtine astfel matci viguroase care atunci cand vor pleca in zbor de imperechere, vor supune trantorii la o selectie cat mai severa.


Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">