Valorificarea culesului de la salcam - 1985

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii CRESTEREA ALBINELOR,

Pregatirea familiilor de albine pentru valorificarea culesului de la salcam

Radu Dinca
~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia martie - 1985 ~

Dorinta fiecarui apicultor este ca in primavara, la culesul de nectar de la pomii fructiferi si in special de la salcam, sa aiba familii puternice.

Acest lucru depinde de experienta si cunostintele profesionale ale fiecarui apicultor.

Atat practica cat si literatura de specialitate au demonstrat ca anul apicol incepe inca din vara anului precedent.

Lunile iulie si august ale anului sunt luni care hotarasc soarta fiecarei familii de albine, privind pregatirea acestora pentru iernat, cat si pentru productia anului viitor.

Zona unde locuiesc, Baraganul calarasean, zona de sud a tarii, favorizeaza o vegetatie timpurie, astfel ca pomii fructiferi infloresc la 15-20 aprilie, iar salcamul in jurul datei de 20-25 mai, gasind de foarte multe ori si familii de albine mai putin dezvoltate.

In ultimii 4 ani am reusit sa valorific culesul de la salcam, procedand in felul urmator:

Spre sfarsitul lunii iulie sau inceputul lunii august, a anului precedent, in raport de incetarea culesului de la floarea-soarelui, incep verificarea stupilor, notand in fisaa personala a fiecarei familii lucrarile pe care le voi efectua. De regula acestea constau in:

  • Schimbarea matcilor;
  • Unificarea familiilor care impun acest lucru;
  • Deblocarea cuibului in vederea crearii spatiului necesar matcii pentru ouat;
  • Stimularea tuturor familiilor pentru fortarea matcii de a depune oua.

Familiile aduse din pastoral pe vatra de acasa beneficiaza de un usor cules de intretinere de la bostanoase, avand la circa 1 km serele IPL cu culturi de dovleci, pepeni, castraveti de toamna. Albinele aduc cantitatii insemnate de polen, in unii ani pana aproape de sfarsitul lunii octombrie, determinand astfel matca sa insamanteze pana tarziu.

Precizez ca in perioada dupa 15-20 august, familiile au deja asigurata hrana pentru iarna, prin hranirile de completare efectuate anterior iar dupa 20 august le stimulez cu miere din ramele pe care le descapacesc si le trec peste diafragma, rame pe care le formez sau pe pun la pastrat.

Urmatoarea etapa incepe de la 15-20 februarie a anului in curs, in raport de starea timpului, cand administrez hranirile stimulente de primavara. Precizez ca interventiile pe care le fac au scopul de a antrena matca si intreaga familie la reluarea progreziva a ritmului de dezvoltare, cu toate ca la aceasta data exista o generatie de albina tanara.

Asa cum am precizat, in jurul datei de 15 februarie sau chiar mai devreme, in raport de starea vremii, incep hranirile de stimulare care constau prin aplicarea a cate unei turte de 300-500g, avand in compozitie suc de morcov si lamaie, zahar pudra, miere, ou proaspat si lapte praf. Aceasta turta o pun deasupra ramelor in dreptul sitei de la podisor, pe o hartie perforata in 2-3 locuri.

Operatia o repet cam din 2 in 2 saptamani sau chiar mai des daca este cazul, in raport de puterea familiei care o consuma.

Continui acest procedeu de hranire stimulenta pana la data de 10-15 aprilie cand timpul se incalzeste, se aduce polen din natura si incep hranirile cu sirop de zahar.

Pana atunci nu umblu in cuibul familiei de albine.

Odata cu incalzirea timpului, execut primul control amanuntit al familiilor de albine. Procedez in raport de situatitia gasita la fiecare familie, avand in vedere urmatoarele:

  • Numarul de rame ocupate compact cu albine;
  • Stramtorarea sau largirea cuibului dupa caz;
  • Rezervele de hrana;
  • Numarul ramelor cu puiet, starea acestuia etc.;

Familiile gasite la aceasta data cu 2-3 rame cu puiet le consider bune si le notez in fisa personala. Din 7 in 7 zile introduc in cuibul lor, langa ultima rama cu puiet, cate o rama cu celule bune pentru ouat.

Dupa 10-15 aprilie, familiile sunt stimulate cu sirop din 2 in 2 zile seara, dupa orele 17:00. Siropul este preparat cu o seara inainte.

Precizez ca siropul il administrez direct in rama hronitor, care are o capacitaate de 0,5l. Torn siropul prin plasa de sarma a podisorului, fara a-l mai desface, deci fara a mai deranja familia de albine. Prin acest procedeu reusesc ca in aprozimativ o ora sa furajez cele 30 de familii de albine.

In anul 1985, cu toate vitregiile iernii, am reusit sa intr-un timp relativ scurt sa fortez dezvoltarea familiilor de albine si cu toate ca salcamul a fost calamitat in zona Lehliu, datorita celor 2 zile de caldura excesiva, am reusit sa extrag in medie cate 14kg miere/familie.

Asa cum am precizat, urmaresc ca din 7 in 7 zile sa maresc spatiul de ouat al matcii. Familiile care nu corespund acestui ritm alert de dezvoltare le notez pentru a descifra cauza care impiedica dezvoltarea, procedand la unificarea, desfiintarea etc.

In acest context de lucrari si procedee am reusit in ultimii ani ca la inflorirea salcamului sa am in stupi cate 6-7 rame cu puiet, capabile ca numai in cateva zile de cules sa realizeze cate 10-12kg miere marfa.

Este foarte necesar ca la culesul de salcam, destul de abundent dar de scurta durata, sa avem familii de albine puternice, sanatoase si active pentru a-l putea valorifica din plin.

~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia martie - 1985 ~

 

Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">