Trifoiul Alb si Trifoiul Rosu

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii GENERAL, CRESTEREA ALBINELOR,

TRlFOlUL ALB SI TRlFOlUL ROSU - DOUA VALOROASE PLANTE FURAJERO-MELIFERE

prof. dr. ing. Maria-Octavia MANISOR
~ Extras din "Romania Apicola" - editia martie - 1991 ~

 

TRIFOIUL ALB (Trifolium repens)

 

Ca specie spontana trifoiul alb este un component nelipsit al vegetatiei pajistilor din zona de campie pana la munte. Planta prezinta o mare variabilitate genetica, fapt ce-i confera o plasticitate ecologica ridicata si, ca urmare, o raspandire geografica foarte mare.

Pentru infintarea pasunilor irigates-a introdus soiul ,,Ladino”, un trifoi de talie inalta, cu frunze mari sistoloni lungi.

Pentru producerea de furaj,trifoiul alb se cultiva numai in amestec cu graminee, iar in cultura pura numaiin loturi semincere.

Dintre toate speciile de trifoidin tara noastra este cea mai atragatoare pentru albine.

Caracteristici morfologice. Trifoiulalb este o specie erbacee perena, cu tulpina taratoare, frunzele lungpetiolate, trifoliate, florile albe, cate 40-80 grupate in capitule (fig, 1).

Remediul de urgenta

Este o planta alogama la carepolenizarea se face cu ajutorul insectelor, mai ales a albinelor.

Caracteristici melifere. Este una dintre importantele specii de trifoi ce ofera un bun cules de nectar, fiind intens cercetata de albine pe toata durata zilei. Albinele culeg nectar si polen cafeniu-inchis. Durata infloririi este lungs, din luna mai pina toamna tarziu, in octombrie. Productia de miere este evaluata la 100-250 kg/ha.
 

 

TRIFOIUL ROSU (Trifoliumpratense)

Atat in agricultura mondiala, cat siin agricultura tarii noastre trifoiul rosu reprezinta o cultura furajera de bazapentru zonele umede si mai reci.

Importanta acestei specii estedata de productivitatea ridicata, de calitatea furajului bogat in caroten sivitamine cat si de insusirea lui de a ameliora solul. Uneori creste spontan.Pentru albine ofera culesuri importante, realizindu-se si polenizarea entomofila

Caracteristicimorfologice.Trifoiul rosu este o planta perena, erbacee, cu radacina pivotanta, tulpinafiind reprezentata de colet din care pornesc frunzele trifoliate.

Florile papilionacee, roviatice,grupate in capitule lobuloase. Semintele sint mici iar culoarea este de lagalben-violaceu la brun inchis.

Cerintele fata de clima si sol.Trifoiul rosu da rezultate bune in climat racoros si umed. Sensibilitatea laseceta se manifesta mai ales in perioada formarii butonilor florali. Lumina nureprezinta un factor limitativ. Solurile cele mai potrivite sunt celeargilo-lutoase,bineaprovizionate cu apa, bogate in calciu.

Este cultivat in tara noastra in CampiaTransilvaniei, partea de nord-vest a tarii, Banat, regiunile subcarpatice aleTransilvaniei, Munteniei si Moldovei.
 

 

Tehnologiade cultivare.

Dezvoltandu-se slab in primul ande vegetatie, trifoiul rosu se seamana de obicei sub planta protectoare (orzsau griu). Epoca de insamantare este primavaradevreme, in mustul zapezii, la 12,5 cm. distanta intre randuri, folosind ocantitate de 16-20 kg saminta la hectar. Pentruproductia de furaj, cultura este rentabila 2-3 ani. In loturile semincererecoltarea se face in anul al 11-lea, la a doua coasa, candcapitulele capata culoarea cafenie iar semintele sunt tari si lucioase.Trifoiul rosu fiind autosteril, polenizarea este asigurata de insecte, mai alesde bondari simaiputin de albine deoarece acestea avand trompa scurta nu ajung bine la nivelulnectarului aflat la baza corolei. Selectia convergenta preconizeaza ca inviitor sa se obtina si la aceasta specie flori cu tubul corolei mai scurt,precum si albine cu trompa mai lunga. Prin dresaj, albinele pot fi dirijate saefectueze polenizarea trifoiului rosu, in scopul maririi productiei de samanta,in acest caz productia putand creste cu 200 la suta.

Caracteristicimelifere.Inflorirea trifoiului rosu are loc in luna mai si se continua toata vara, pinain luna septembrie. Cantitatea de miere este evaluata la 25-50 kg/ha. Relatiabiologica albina-trifoi rosu este importanta insa nu atat prin cantitatea de micre care sepoate obtine, cat mai ales prin aportul albinei la sporirea productiei de samanta.

Pe linga trifoiul alb si trifoiulrosu exista si alte specii de trifoliene, mai putin raspindite, dar care au ovaloare melifera ridicata datorita productiei de nectar si perioadei lungi deinflorire. Acestea sint trifoiul hibrid, trifoiul fragifer si trifoiul persan.

Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">