Remedierea unei familii bezmetice

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii CRESTEREA ALBINELOR,

Putem redresa o familie bezmetica?

De foarte multe ori apicultorii, mai ales cei incepatori, se intereseaza de modul in care poate fi readusa la normal o familie de albine, care, din diverse cauze obiective sau subiective, s-a bezmeticit.

Personal consider ca actiunea este ineficienta atit prin timpul pierdut cu redresarea familiei bezmeticite cit si prin faptul ca ea ocupa un loc in spatiu fara a produce nimic. Trebuie sa ne inclinam in fata pasiunii apicultorului, mai ales incepator, fata de fiecare familie ce o ingrijeste si pune deseori inaintea beneficiului dragostea acestuia pentru aceasta nobila insecta si dorinta de a o salva.

Unele calcule privind pierderea anuala de familii de albine ne scot in evidenta faptul ca in orice stupina bine ingrijita se pierd cam 4% din cauza bezmeticirii, procent care creste in stupinele in care se pierd matci din cauza greselilor sau ingrijirii nerationale de catre apicultor.

De remarcat cste faptul ca familiile bezmetice sunt de 2 feluri:

  • familii bezmetice aparute in timpul sezonului activ (de vara, dupa culesuri mari, dar mai ales in timpul culesului de floarea-soarelui);
  • familii bezmetice in timpul iernii. Aceasta categorie de familii de albine nu are nici o sansa de recuperare, desi de multe ori accepta matca.

In ceea ce priveste prima categorie, unii apicultori considera, insa, ca este necesar si chiar important sa fie salvate aceste familii de albine, de multe ori din cauza puterii lor (cantitate mare de albina ce poate fi recuperata), care ar reprezenta pierdere prin distrugere.

Trebuie mentionat ca recuperarea unei familii bezmetice nu consta numai in acceptarea matcii si ca actiunea este sigura numai in momentul in care aceasta incepe sa se dezvolte normal.

Deci, din motivele sus mentionate, m-am gindit ca ar fi util sa prezint citeva metode de refacere a familiilor de albine bezmetice.

Pornind de la ideea ca factorul important in acceptarea unei matci noi este reactia familiei la miros, careia i se adauga secretia laptisorului de matca, unii apicultori au obtinut rezultate pozitive in recuperarea unei familii bezmetice procedand astfel:

Seara, cind zborul a incetat iar pericolul furtisagului este anulat, din centrul cuibului familiei bezmetice se ridica o rama (scuturind in prealabil albina in stup) si se lasa stupul descoperit circa 3/4 h (pentru aerisire, ventilatie). In acelasi timp dintr-o familie se scoate o rama cu puiet la eclozionare acoperita cu albine pe care se gaseste si matca (se recomanda de regula sa se ridice aceasta rama dintr-un mic roisor in care matca a fost deja acceptata).

Rama ridicata se lass si ea expusa la aer, rezemata de stup aceeasi perioada de timp pentru a se dispersa mirosul. Dupa trecerea timpului de aerisire, rama ce contine puiet, matca si albina acoperitoare se introduce in mijlocul cuibului familiei bezmetice, in locul ramei ridicate anterior. Stupul se inchide si se lasa linistit.

O alta tehnica recomanda urmatoarele:

Se ia stupul cu familia bezmetica si se duce la distanta. In locul lui este amplasat un nou stup echipat cu 2 rame cu puiet (fara albina acoperitoare) pe care se gaseste o matca libera, 1-2 rame cu hrana, polen in special si 1-2 rame goale, de preferinta luate de la extractie (daca exista). Se scutura albinele din stupul deplasat pe o pinza (de sac, prelata, etc.). Albinele tinere lucratoare, cu o mica suita raman pe loc, cele mai batrane se intorc la vechiul loc, unde vor gasi un nou cuib format in asa fel incit sa le dea posibilitatea desfasurarii unei activitsti normale. Seara se procedeaza la distrugerea albinelor lucratoare, care au ramas pe panza.

Familia astfel reorganizata, prin matca noua introdusa si ingrijitri (adaos de rame cu puiet la eclozionare), astfel incat sa poata ierna corespunzator, va putea deveni o familie de productie in anul urmator.

O metoda simpla recomanda stropirea albinelor familiei intrate in bezmeticire cu o solutie apoasa de valeriana (1l apa in care se adauga 3ml suspensie de valeriana). Fiecare rama este stropita cu cca 25-30 ml din solutia astfel pregatita. Se stropesc si albinele de pe pereti si de pe fundul stupului. Dupa terminarea operatiei de stropire se introduce o matca libera intre albine si se inchide stupul. Operatia se recomanda a se efectua pe inserat. Dupa acceptarea matcii se procedeaza la reorganizarea si strangerea cuibului pe ramele acoperite de albine. Cei care au practicat metoda sustin ca procentul de acceptare al matcii si de recuperare a familiei este foarte ridicat.

Unii apicultori practicieni, fiind rnai prudenti in ceea ce privevte protejarea matcii introduse propun salvarea unei familii bezmeticite in felul urmator:

Se scutura albinele de pe faguri in lada stupului acestia indepartandu-se in totalitate (de obicei fiind stricati, deformati de ponta albinelor sunt dati la topit). Pe unul din peretii interiori ai stupului, de preferinta la un colt in partea superioara se plaseaza o matca imperecheata, introdusa intr-o cusca speciala de introdus (Titov, Miller, Benton sau chiar bigudiu), iar aceasta sa contina si putina hrana (serbet). Se pune podisorul si capacul. Dupa 48h se verifica comportamentul albinelor. Daca matca este inconjurata de albine ingrijita, hdnita si nici o albina agresiva nu este in jurul custii se procedeaza.la inlocuirea dopului de lemn (metal sau plastic) cu o fasie de fagure artificial pentru a facilita eliberarea acesteia. In caz contrar, accesul albinelor spre matca se mentine inca 48h. Dupa 24-48h se verifica eliberarea matcii prin simplul control al custii.

Odata eliberata matca, se procedeaza la reorganizarea cuibului pentru a incepe desfasurarea normala a activitatii prin introducerea fagurilor pentru ouat, atat cat pot fi bine acoperiti de albina existenta. Eventual, daca este nevoie, se restringe cuibul cu o diafragma si se adauga si un hranitor uluc pentru hraniri de stimulare.

Trebuie recunoscut faptul ca, asemanator diferitelor metode recomandate pentru introducerea matcilor, nu exista o metoda clasica cu rezultat sigur, ci este vorba de diverse solutii, folosite de apicultori si care dand rezultate pozitive au fost difuzate apicultorilor pentru folosire la nevoie.

Daca studiem cu atentie metodele descrise nai sus, observam ca in toate actiunile intreprinse nu este vorba de altceva decat de formarea unui roi mai mult sau mai putin puternic valorificand o albina intrata in procesul de bezmeticire, dar cu posibilitati de recuperare.


Succes !

Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">