Propolisul si extractele de propolis (Proprietati fizice)

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii PRODUSELE STUPULUI,

Propolisul si extractele de propolis

Proprietati fizice ale propolisului

Din punct de vedere al aspectului, propolisul se prezinta ca o masa heterogena rasinoasa de consistenta solida, uneori compacta ceroasa provenind din particule maleabile si aderente, alteori granuloasa ori friabila, luand aspectul unor sfaramaturi pulverulente. Aceasta masa ce prezinta o oarecare duritate la temperatura ambianta devine friabila la temperaturi scazute, sub 15°C, chiar si pentru sorturile ceroase. La temperaturi ridicate se inmoaie si devine rasinos si lipicios, iar in intervalul de temperatura cuprins intre 60 . 69°C sau dupa VELESCU si MARIN (1975), [9] 81 . 83°C. Asa cum s-a mai mentionat, propolisul mai este cunoscut si sub denumirea de .clei de albine..

Culoarea propolisului este insa deosebit de variabila in functie de sursa vegetala vizitata de albine. Conform studiilor efectuate de RICCIARDELLI D.ALBORE (1979)[10] pe esantioane de propolis provenind din 5 continente, din diferite regiuni ale acestora a demonstrat ca:

  • propolisul din zonele cu clima temperata prezinta o gama de culoare ce variaza de la brun deschis la brun inchis, uneori cu reflexe galben verzui;
  • in Australia si in zonele cu climat tropical culoarea propolisului poate ajunge pana la negru;
  • propolisul din zonele apropiate de cercul polar (Finlanda) are o culoare portocalie
  • propolisul cubanez prezinta mai multe varietati: rosu, brun, verde si violet inchis.
  • propolisul brazilian are o culoare predominant verzuie cu nuante galbenbrune.

Mirosul propolisului este foarte specific in general, complex, balsamic amintind ceara, mierea si vanilia. Si acest parametru este insa variabil in functie de sursa de cules. Fumul pe care il scoate la ardere poarta o aroma de balsamuri si rasini de cea mai fina calitate (HEGAZI, 1998) [11].

Greutatea specifica a propolisului variaza mult: se citeaza valori cuprinse intre 1,033 si 1,145.

Gustul este deasemenea un parametru specific dependent tot de sursa vegetala dar este in general iute, arzator.

Solubilitate - Propolisul este insolubil in apa si partial solubil in alcool, acetona, eter, cloroform, propilenglicol, benzen, dimetilsulfoxid, etilendiamina. In functie de temperatura, variaza nu numai viteza de dizolvare ci si trecerea in solutie sau nu a unor fractiuni cum ar fi de exemplu ceara . care se dizolva in alcool fierbinte, dar este greu solubila in alcool la rece.

Reziduurile de la dizolvare cuprind in majoritate impuritati si corpuri straine, alaturi de una sau sau mai multe dintre fractiunile care raman partial solubile sau insolubile, in functie de selectivitatea dizolvantului. Trecerea partiala intr-un anumit solvent este luata in considerare atat la obtinerea extractelor de propolis, cat si la stabilirea calitatii propolisului prin aprecierea substantelor solubile, proportia acestora putand fi data ca indice de control calitativ in farmaceutica. Conform parerii lui POPRAVKO (1975)[12], caracteristica este solubilitatea intr-un amestec de cloroform + acetona (2+1).


1. Introducere
2. Notiuni generale despre propolis
3. Recoltarea propolisului
4. Proprietati fizice ale propolisului
5. Compozitia generala a propolisului
6. Compozitia calitativa a propolisului
7. Substante izolate din propolis
8. Tehnologia prelucrarii propolisului
9. Solventarea principiilor active
10. Prepararea extractelor apoase si etanolice
11. Activitatea biologica a extractelor de propolis
12. Actiuni fundamentale ale flavonoizilor
13. Mecanisme de actiune ale flavonoizilor
14. Aplicarea extractelor de propolis
15. Efectele propolisului
16. Forme de aplicare a propolisului
17. Concluzii


Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">