Propolisul si extractele de propolis (Notiuni generale)

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii PRODUSELE STUPULUI,

Propolisul si extractele de propolis

Notiuni generale despre propolis

Cei ce nu cunosc prea multe despre albine, le asociaza pe acestea adeseori numai productiei de miere. Dar apicultorii stiu foarte bine ca albinele, pe langa miere recolteaza si polen, apa si propolis.

Este foarte probabil ca acesta sa fie ultimul dintre aceste patru produse ale stupului cu care apicultorii au facut cunostinta. Destul de des apicultorii isi dau seama de existenta propolisului cand lucreaza la stupi si observa ca pe mainile lor sau pe dalta se acumuleaza o substanta foarte lipicioasa. Aceasta substanta este in general de culoare brun-roscata si adera puternic la piele. Pentru a indeparta aceasta substanta se foloseste un solvent . de obicei alcool . dar benzina sau terebentina sunt la fel de eficiente.

Propolisul se gaseste lipit (depus) in fisurile stupului, la capetele ramelor, in gaurile din stup si chiar pe partile cu suprafata neteda. In general, albinele nu folosesc propolisul pentru a umple spatiile superioare dar il folosesc intotdeauna pentru a micsora dimensiunile urdinisului.

Propolisul poate fi folosit in stup in 5 scopuri. In primul rand el este utilizat la astuparea fantelor sau fisurilor din adapostul ocupat de colonia de albine. In al doilea rind, in regiunile cu climat rece, propolisul este utilizat de catre albine pentru reducerea urdinisului. Al treilea scop este acela de a face provizii pentru situatiile critice cum ar fi nevoia de a-l combina cu ceara pentru a imbalsama un oaspete nedorit care a murit in interiorul stupului si care a fost izolat ca intr-un sarcofag pentru ca acesta a fost prea mare sau prea greu pentru a fi evacuat. De multe ori apicultorii gasesc astfel de mumii care pot fi soareci sau soparle ucise si tratate astfel.

In al patrulea rand propolisul este utilizat de catre albine pentru fixarea ramelor verticale la baza podisorului. In fine, in al cincilea rand si poate cel mai important din punct de vedere al proprietatilor sale este acela de a acoperi fagurii noi si mai ales interiorul celulelor acestora cu o pelicula fina din aceasta substanta. Cercetarile au aratat ca propolisul utilizat pentru aplicarea acestei pelicule poate fi constituit din substante asemanatoare diferitelor materii rasinoase obisnuite recoltate de pe mugurii plantelor si numai putin modificate prin adaugarea de enzime secretate de glandele faringiene si mandibulare ale albinelor lucratoare.

Pelicula de substanta aplicata de albine pe fagurii noi, pe peretii interiori ai celulelor precum si pe o mare parte din suprafata interioara a stupului, care adaposteste cuibul de puiet a fost denumita de P.W.PHILLIP (1928)[1] balsam.. Unii cercetatori considera ca pentru fabricarea .balsamului. albinele folosesc polenul ca sursa principala de materie prima.

 


1. Introducere
2. Notiuni generale despre propolis
3. Recoltarea propolisului
4. Proprietati fizice ale propolisului
5. Compozitia generala a propolisului
6. Compozitia calitativa a propolisului
7. Substante izolate din propolis
8. Tehnologia prelucrarii propolisului
9. Solventarea principiilor active
10. Prepararea extractelor apoase si etanolice
11. Activitatea biologica a extractelor de propolis
12. Actiuni fundamentale ale flavonoizilor
13. Mecanisme de actiune ale flavonoizilor
14. Aplicarea extractelor de propolis
15. Efectele propolisului
16. Forme de aplicare a propolisului
17. Concluzii


 

Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">