Propolisul si extractele de propolis (Concluzii)

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii PRODUSELE STUPULUI,

Propolisul si extractele de propolis 

Concluzii

Propolisul a devenit in ultimele decenii unul dintre produsele majore ale stupului, el fiind utilizat pe scara larga in medicina traditionala.

Studiile asupra compozitiei sale au relevat o mare diversitate de compusi cu actiune biologica insemnata la nivelul organismului uman. Totusi, compozitia chimica a propolisului nu este constanta si nici reproductibila, ea variind in functie de zona geografica si de sursa vegetala vizitata de albine pentru colectarea materiilor prime din care este produs.

Diversitatea de compozitie chimica presupune asa cum s-a aratat si gasirea unor solventi specifici pentru grupele de compusi cu actiune biologica si farmacoterapeutica.

Primele incercari de solventare au pornit tot de la activitatea din apicultura, unde practicianul a constatat ca petele de maini produse de contactul si aderenta puternica a produsului pot fi eliminate prin folosirea de alcool sau produsi petrolieri.

Studiile comparative efectuate cu diferiti solventi organici : alcool metilic, alcool etilic, acetona, propilen-glicol, dimetil-sulfoxid au relevat solubilitati diferite ale diferitelor esantioane de propolis prelevate din diferite regiuni geobotanice. Oricum in toate esantioanele de propolis studiate componentii predominanti sunt compusi flavonoizi (flavone, flavanone, flavonoli), acizi fenolici si derivati ai acestora . compusi care si-au demonstrat actiunea biologica puternica in experimente de laborator si clinice.

Intre toti solventii mentionati se pare ca cel mai activ si care a fost adoptat de lumea stiintifica pentru majoritatea studiilor fundamentale este alcoolul etilic si acesta folosit in diferite concentratii pentru prepararea de diferite tipuri de tincturi, extracte, solutii hidroalcoolice, aceasta in mod deosebit pentru aplicatiile interne.

Conform parerilor specialistilor japonezi, pentru propolisul de provenienta braziliana . cea mai buna solventare a fost oferita de o solutie alcoolica de 80% - rezultate exprimate prin spectrele de absorbtie in UV si absorbanta maximaobtinuta la lungimea de unda de 290 nm, stiut fiind faptul ca majoritatea compusilor flavonoizi absorb in acest domeniu spectral.

Eficienta solventilor de extractie a fost verificata si prin studii asupra actiunii antioxidante a extractelor de propolis obtinute. Si in acest caz se pare ca alcoolul etilic ofera cele mai relevante valori.

Marea diversitate de extracte de propolis obtinute in diferite laboratoare ale lumii a fost riguros testata pentru identificarea actiunilor biologice specifice. Si aceste studii au fost determinate tot de evidenta rezultatelor obtinute empiric in medicina traditionala din diferite regiuni ale lumii.

Extractele de propolis, dar mai ales fractiunile active ale acestui produs flavonoizii, compusii quinonici etc. -prezinta o paleta foarte larga de actiuni intre se pot mentiona:

  • actiunea bacteriostatica si bactericida
  • actiunea antialergica dar paradoxal si alergena
  • actiunea antivirala si antifungica
  • actiunea antixidanta
  • actiunea imunomodulatoare ( propolisul actioneaza ca un stimulent nespecific dar si specific al sistemului imunitar, deci ca o substanta de BRM . biological response modifier ( modificator al raspunsului biologic)
  • actiunea citotoxica si antitumorala
  • actiunea cicatrizanta si epitelizanta si spectrul de actiuni se poate detalia ca rezultat al acestor actiuni principale, la diferite niveluri ale organismului uman.

Evidentierea proprietatilor biologice si terapeutice ale propolisului a condus la cautarea si realizarea unor solutii tehnologice originale de obtinere a unor extracte standardizate cu aplicativitate in terapeutica. Marea lor majoritate de bazeaza pe realizarea unor extracte alcoolice concentrate in principii active prin aplicarea unor tehnologii blande, neagresive care sa permita utilizarea fractiunilor active in diferite aplicatii terapeutice. Problema majora a extractelor de propolis ramane insa la nivel mondial gasirea unor solutii de standardizare a produsului.

Standardizarea propolisului este insa, la ora actuala o misiune destul de dificila, avand in vedere diversitatea compozitionala a produsului. Incercarile de standardizare in functie de originea geobotanica reprezinta un astfel de parametru, dar nici acesta nu ofera un maxim de reproductibilitate a rezultatelor, deoarece si aici se produc variatii climatice, sezoniere, ponderea unor anumite specii vegetale, etc. Totusi o caracterizare conform originii geobotanice reprezinta un parametru de pornire de la care se pot aprofunda studiile pentru caracterizarea componentei biochimice cu actiune biologica.

Avand in vedere sinergismele de actiune dintre diferitele grupe de compusi prezenti in produs, actiunea biologica ar putea constitui un parametru deosebit de important indiferent de originea geografica. Un exemplu in acest sens il constituie actiunea antibacteriana si antivirala a produsului recoltat atat din zona de climat temperat (Europa si Asia) dar si a celui recoltat din zone tropicale si sub-tropicale (cazul diferitelor tipuri de propolis cubanez a caror compozitie este complet diferita de cea a diferitelor alte tipuri de propolis european sau asiatic). Deasemenea, actiunea anti-tumorala se pare ca este foarte specifica si puternica pentru diferitele tipuri de propolis brazilian in care compusi de tipul artepillinei C si a clerodanditerpenoidului actioneaza in diferite tipuri de tumori, fara insa a neglija actiunea esterului fenetilic al acidului cafeic si ai altor derivati ai acidului cafeic (esteri de tipul CAPE), compusi specifici propolisului din zonele europene si asiatice.

Studiile viitoare ce stau in atentia specialistilor in domeniul nutritiei si terapeutice au oricum ca scop principal gasirea unor solutii pentru standardizarea si fundamentarea introducerii acestui valoros produs apicol in consumul uman sub forma de suplimente alimentare cu rol de intretinere a sanatatii (profilaxie) dar si in practica medicala curenta, alternativa naturala lipsita de efectele nocive sau secundare produse uneori de chimioterapia unor afectiuni.


1. Introducere
2. Notiuni generale despre propolis
3. Recoltarea propolisului
4. Proprietati fizice ale propolisului
5. Compozitia generala a propolisului
6. Compozitia calitativa a propolisului
7. Substante izolate din propolis
8. Tehnologia prelucrarii propolisului
9. Solventarea principiilor active
10. Prepararea extractelor apoase si etanolice
11. Activitatea biologica a extractelor de propolis
12. Actiuni fundamentale ale flavonoizilor
13. Mecanisme de actiune ale flavonoizilor
14. Aplicarea extractelor de propolis
15. Efectele propolisului
16. Forme de aplicare a propolisului
17. Concluzii


CRISTINA MATEESCU & I.F. DUMITRU


Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">