Propolisul si extractele de propolis (Compozitia generala)

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii PRODUSELE STUPULUI,

Propolisul si extractele de propolis

Compozitia generala a propolisului

In compozitia chimica a propolisului brut au fost semnalate in principal rasini, ceruri, uleiuri volatile, polen, glucide, aminoacizi, vitamine, enzime, saruri minerale si impuritati.[7, 11]

Un tablou general de compozitie cantitativa prezinta urmatoarele concentratii ale grupelor majore de substante:

  • 55% rasini si balsamuri (balsamurile sunt definite ca substante naturale lichide sau semi-lichide obtinute de obicei prin metode speciale din scoarta unor arbori. OPRIS, 1990) [13]
  • 7,5 . 35% ceruri de natura vegetala cu solubilitati diferite si ceara de albine (cerurile sunt intotdeauna prezente in compozitia propolisului)
  • 10% uleiuri volatile (esentiale) sunt compusi caracterizati de obicei prin prezenta unor arome specifice
  • 5% polen
  • 5% acizi grasi
  • 4,40 . 19% impuritati
  • terpene
  • vitamine: A, B, E, PP
  • oligoelemente: aluminiu, argint, crom, cobalt, fier, magneziu, etc.
  • aminoacizi liberi: prolina si arginina
  • substante taninice, secretii ale glandelor salivare de la albine si componente prezente in mod accidental in propolis (aschii de lemn, fragmente de corp de albina etc.

In propolis se poate gasi un numar foarte mare de compusi. In 1990 GREENAWAY et al., [14] a constatat ca in timp ce exudatele de pe mugurii diferitelor specii de plop sunt frecvent asemanatoare din punct de vedere al compozitiei calitative, acestea pot fi foarte diferite din punct de vedere cantitativ, diferente ce se regasesc la nivelul compozitiei propolisului in care este incorporat exudatul respectiv. Aceste variatii cantitative pot fi uneori considerabile.


1. Introducere
2. Notiuni generale despre propolis
3. Recoltarea propolisului
4. Proprietati fizice ale propolisului
5. Compozitia generala a propolisului
6. Compozitia calitativa a propolisului
7. Substante izolate din propolis
8. Tehnologia prelucrarii propolisului
9. Solventarea principiilor active
10. Prepararea extractelor apoase si etanolice
11. Activitatea biologica a extractelor de propolis
12. Actiuni fundamentale ale flavonoizilor
13. Mecanisme de actiune ale flavonoizilor
14. Aplicarea extractelor de propolis
15. Efectele propolisului
16. Forme de aplicare a propolisului
17. Concluzii


Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">