Propolisul si extractele de propolis (Compozitia calitativa)

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii PRODUSELE STUPULUI,

Propolisul si extractele de propolis  

Compozitia calitativa a propolisului

Se poate afirma ca in general, orice compus identificat in exudatele vegetale pe care le colecteaza albinele, poatefi regasit in propolis.

Cea mai mare parte a componentelor prezente in exudatele vegetale sunt incorporate in propolis fara a fi alterate, desi este posibil ca unele glicozide sa fie supuse unei hidrolize enzimatice efectuata de albine prin secretiile lor salivare in timpul colectarii exudatelor sau in cursul adaugarii de ceara pentru obtinerea propolisului.

Conform autoarelor WALKER si CRANE (1987) [15], compusii individuali sunt prezenti in unul sau mai multe esantioane de propolis care provin de la una sau mai multe specii vegetale; unii compusi sunt probabil prezenti in toate esantioanele de propolis si contribuie la proprietatile sale caracteristice; unii compusi pot fi prezenti in multe esantioane de propolis de origini diferite, dar altii aproape sigur sunt prezenti numai in propolisul recoltat dintr-o anumita specie vegetala.

Studiile de spectroscopie in infra-rosu au relevat prezenta in diferitele sorturi de propolis a urmatoarelor grupuri de radicali organici (MAKASHVILI,1978) [16]:

  • legaturi duble C-C
  • gruparea CH a nucleului furanic
  • gruparea carbonil
  • gruparea CH2-O-CH2
  • grupul furan
  • gruparea ariloxi in compusi ce contin gruparea metoxi
  • grupurile . (CH3)2C si .(CH3)3C
  • gruparea =C-OH
  • sisteme ciclice aromatice
  • sisteme aromatice
  • gruparea delta-lactona a butandienolilor
  • grupari CH3 si CH2
  • gruparea CH aromatica
  • grupari OH asociate hidrogenului molecular
  • monooxiflavone care nu contin grupari OH in pozitiile C3 si C5
  • inele piranice cu C, H beta (antrachinone cu 3 grupari alfa)

1. Introducere
2. Notiuni generale despre propolis
3. Recoltarea propolisului
4. Proprietati fizice ale propolisului
5. Compozitia generala a propolisului
6. Compozitia calitativa a propolisului
7. Substante izolate din propolis
8. Tehnologia prelucrarii propolisului
9. Solventarea principiilor active
10. Prepararea extractelor apoase si etanolice
11. Activitatea biologica a extractelor de propolis
12. Actiuni fundamentale ale flavonoizilor
13. Mecanisme de actiune ale flavonoizilor
14. Aplicarea extractelor de propolis
15. Efectele propolisului
16. Forme de aplicare a propolisului
17. Concluzii


Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">