Propolisul si extractele de propolis (Activitatea biologica)

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii PRODUSELE STUPULUI,

Propolisul si extractele de propolis 

Activitatea biologica a extractelor de propolis si a diferitelor fractiuni ale acestora

Propolisul este cunoscut astazi ca unul dintre cele mai surprinzatoare produse naturale datorita studiilor si cercetarilor efectuate care atribuie acestuia si diferitelor sale fractiuni nenumarate actiuni biologice si efecte terapeutice. Intre actiunile terapeutice se pot enumara: antimicrobiana, antibiotica, antifungica, antiinflamatorie, analgezica, antioxidanta si anti-tumorala.

La ora actuala, pe plan mondial, propolisul este utilizat pe scara larga in diferite formule de medicamente (indeosebi in Europa rasariteana), suplimente sau aditivi alimentari si bauturi pentru a imbunatati starea de sanatate si pentru prevenirea unor afectiuni: inflamatorii, boli cardiace, hepatice, diabetul si chiar unele forme de cancer.

Cu toate aceste dovezi asupra virtutilor sale terapeutice, sansa de a se transforma dintr-un remediu empiric intr-un medicament, depinde foarte mult de purificare, standardizare si supunerea sa la toate celelalte etape de cercetare si control: chimic, tehnologic, toxicologic, preclinic si clinic.

Progresul realizat in domeniul chimiei, farmacodinamiei si a tehnologiilor farmaceutice au condus la stabilirea anumitor reguli pentru medicamente, intre care cea mai severa este cea privitoare la o anumita relatie ce trebuie sa existe intre produsul espectiv si efectele sale asupra organismelor. Din aceasta relatie se naste notiunea de doza terapeutica, mai ales pentru substantele active pure, indiferent de forma farmaceutica in care acestea sunt prezentate.

Prin standardizarea extractelor, tincturilor, etc., notiunea de doza poate fi extinsa si la medicamentele sau produsele care sunt amestecuri naturale de substante active. Standardizarea inseamna deci uniformizarea concentratiei in principii active din produsele finite . dimensiune ce poate fi exprimata prin componentul cel mai caracteristic.

Atunci cand metodele fizico-chimice nu pot fi aplicate, standardizarea se poate face utilizand o metoda de control biologic. Oricum, standardizarea extractelor naturale este de multa vreme o conditie de la sine inteleasa.

Propolisul este cunoscut ca fiind activ la nivelul organismelor, dar in cursul ultimelor decenii, s-a raportat o larga varietate a compusilor sai. De aceea extractele de propolis de uz medicinal trebuie sa raspunda cerintei privitoare la raportul dintre cantitatea administrata si efectul obtinut; aceasta inseamna ca atat experimentele de laborator cat si cele clinice trebuiesc efectuate numai cu extracte standardizate.

Orice extract, presupune inainte de orice altceva, sa se obtina un produs mai pur; un extract standardizat ofera posibilitatea de a fi administrat in anumite cantitati ce contin concentratii controlate de substante active, astfel incat cu siguranta el sa fie lipsit de toxicitate, sa ofere o eficienta terapeutica maxima si sa permita individualizarea tratementelor.

Extractul de propolis standardizat, departe de a fi un produs toxic, este totusi capabil sa prezinte o serie de efecte secundare atunci cand anumite doze sunt depasite. Modificarea dozelor poate induce efecte diferite sau chiar esecuri terapeutice.

In acest sens, experienta Romaniei . prin Centrul Medical de Apiterapie al Institutului de Cercetare si Dezvoltare pentru Apicultura, a dovedit ca rezultatele experimentelor biochimice si farmacologice efectuate pe organisme sanatoaseprecum si efectele sale pe organisme animale cu stari patologice induse sunt elemente fundamentale in planificarea si efectuarea unui experiment clinic.

Extractul de propolis standardizat (extractul moale sau spiss) a fost supus unor experimente biochimice pentru a i se demonstra eficacitatea asupra ficatului, sangelui, sistemului muscular, organelor limfatice, glandelor suprarenale, metabolismul general al glucidelor precum si in anumite aspecte imunobiologice.

Datele privitoare la efectele propolisului asupra organismului animal cu conditii patologice induse privesc actiunile hepatoprotectoare si antiinflamatoare precum si investigatii asupra actiunii epitelizante, asupra permeabilitatii vasculare si actiunea antivirala (testata pe anumite virusuri multiplicate in culturi de tesuturi).


1. Introducere
2. Notiuni generale despre propolis
3. Recoltarea propolisului
4. Proprietati fizice ale propolisului
5. Compozitia generala a propolisului
6. Compozitia calitativa a propolisului
7. Substante izolate din propolis
8. Tehnologia prelucrarii propolisului
9. Solventarea principiilor active
10. Prepararea extractelor apoase si etanolice
11. Activitatea biologica a extractelor de propolis
12. Actiuni fundamentale ale flavonoizilor
13. Mecanisme de actiune ale flavonoizilor
14. Aplicarea extractelor de propolis
15. Efectele propolisului
16. Forme de aplicare a propolisului
17. Concluzii


Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">