Prevenirea golurilor de cules cu facelia - 1985

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii CRESTEREA ALBINELOR,

Prevenirea golurilor de cules prin cultivarea facelei

Dr. Ing. I.V. CIRNU
~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia mai - 1985 ~

Facelia (Phacelia tanacetifolia) este o planta anuala tipic nectaro-polenifera cu o perioada scurta de vegetatie. Astfel, de la rasaritul plantelor si pana la inceputul infloririi sunt necesare 45-50 de zile, iar durata infloritului este de 30-40 zile, in functie de evolutia vremii. In perioade mai secetoase, cu arsite mari, inflorirea dureaza numai 25-30 zile; in timp ce in epoci si zone mai umede, inflorirea si respective culesul nectarului se prelungeste pana la aproximativ 40 zile. Florile sunt de culoare albastra-violacee, dispuse in inflorescente bogate, deosebit de atractive pentru albine. Facelia prezinta glande nectarifere bine dezvoltate, localizate in forma de disc nectarifer in jurul ovarului, ceea ce ii confera o mare capacitate nectarifera.

Din cercetarile noastre efectuate in conditii climatice diferite a rezultat ca productia de nectar la facelia variaza de la 1.0 pana la 4.5 mg/floare, cu o concentratie medie de peste 30% zahar. Desi prezinta un potential nectarifer ridicat, facelia este o planta putin pretentioasa la conditiile de clima si sol, putand fi cultivate atat in regiunile sudice cat si in cele mai nordice. De asemenea rezista bine la brume, astfel ca poate fi semanata atat primavara timpuriu cat si spre toamna (august) pentru a furniza culesuri de nectar si polen toamna tarziu (septembrie-octombrie) cand flora melifera este in general deficitara.

Din experientele intreprinse a rezultat ca daca facelia este insamantata in Campia Romana primavara timpuriu, infloritul are loc concomitent cu al salcamului si astfel poate asigura un cules valoros, atat inainte cat si dupa culesul de salcam, ceea ce contribuie la cresterea productivitatii familiilor de albine.

Agrotehnica faceliei. Pregatirea terenului pentru insamantarea faceliei se face obisnuit ca si pentru celelalte culturi cu seminte mici, avandu-se grija ca stratul germinativ sa fie bine maruntit, astfel incat samanta sa fie ingropata in mod uniform, la 2-3 cm adancime. Semanatul se face cu masina, in randuri la distante de 12-15 cm sau chiar mai rare, 45-60 cm, pentru a se putea aplica lucrarile de intretinere in mod mecanizat. Norma de insamantare in cultura este de 6-8kg samanta la hectar. Intretinerea culturii trebuie efectuata cu atentie, mai ales in prima faza de crestere pentru a se preveni imburuienirea.

Recolatarea faceliei pentru samanta se face in momentul cand semintele de la baza inflorescentei s-au brunificat, ceea ce indica maturitatea lor. Pentru suprafete mari, recoltarea se face mecanizat cu combin adaptata in acest scop, iar pentru suprafete mici recoltarea, in timpul diminetii, pentru a se preveni scuturarea semintelor.

Facelia este cu atat mai valoroasa ca planta nectaro-polenifera, cu cat datorita perioadei scurte de vegetatie, poate fi semanata in cursul verii in miriste, in diferite epoci, asigurandu-se astfel un cules continuu pana toamna tarziu, prevenindu-se astfel golurile de cules de la sfarsitul verii.

De asemenea, facelia se preteaza a fi semanata in cursul lunilor noiembrie-decembrie, astfel ca samanta sa nu incolteasca decat foarte timpuriu in primavara (februarie-martie), cand poate furniza un valoros cules de polen si nectar chiar inaintea marelui cules de la salcam (aprilie-mai).

Pe langa semanatul in cultura pura, facelia se preteaza foarte bine pentru constituirea amestecurilor furajere-melifere, asigurant astfel o sursa economica de nectar si un spor important de masa furajera, bogata in substante proteice.

In amestec cu borceagul de primavera, facelia da cele mai bune rezultate avand aceleasi perioade de vegetatie. Din cercetarile efectuate, proportiile de semanat cele mai indicate sunt: mazariche 100kg/ha, ovaz 40-50kg/ha si facelia 3-4kg/ha. Pentru ca amestecul de samanta sa se realizeze cat mai uniform este bine ca samanta de facelia sa fie usor umectata inainte de amestec pentru a adera mai bina la celelalte seminte. Umectarea se face in proportie de 3 litri de apa la 100kg seminte de facelia.

Inflorirea faceliei si a mazarichei are loc la aproximativ 45-50 zile de la rasaritul plantelor, iar florile dureaza peste o luna de zile, in functie de mersul vremii. Subliniem ca florile de facelia sunt cercetate intens de albine pe toata durata infloririi. Frecventa de vizitare se intensifica mai ales in orele de dimineata, cand albinele cules febril atat nectar cat si polen, iar dupa-amiaza culesul se limiteaza numai la nectar. In schimb florile de mazariche sunt vizitate de albine mai putin si numai in anumite ore, in raport cu variatia umididatii atmosferice.

De asemenea, facelia se cultiva in amestec si cu alte plante anuale. Astfel se poate insamanta dupa recoltarea paioaselor timpurii, in amestec cu mazarea furajera, mazarichea, mustarul etc., cand furnizeaza inseminate cantitati de nectar si polen spre sfarsitul verii-inceputul toamnei, pentru dezvoltarea si intarirea familiilor de albine inainte de iernare.

Alte specii de faceli. Pe langa facelia comuna (Phacelia tanacetifolia), care este specia cea mai raspandita in cultura, avand si cel mai ridicat potential nectarifer, se mai cultiva pe suprafete cu totul restranse, in colectii si gradini botanice si alte specii ca: Phacelia congesta, Phacelia divaricate, Phacelia campanularia etc.

~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia mai - 1985 ~

Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">