Prevenirea accidentelor si incendiilor in apicultura

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii GENERAL, CRESTEREA ALBINELOR,

Prevenirea accidentelor si incendiilor in apicultura

Ca in orice domeniu de activitate si in apicultura se impune respectarea normelor de protectie a muncii si a incendiilor, pentru a evita pagubele in acest sector de activitate, mai ales de catre apicultorii incepatori.

Pentru evitarea accidentelor, mai intai trebuie studiata bine literatura apicola, trebuie cunoscuta de fiecare apicultor biologia familiei de albine, comportarea acestora in diferite situati.

Stupina va fi amplasata pe cat posibil cat mai departe de caile de comunicalie ca: drumurile publice intens circulate, caile ferate etc. De asemenea pentru o mai buna siguranta stupina va fi imprejmuita cu gard, pentru a evita patrunderea persoanelor straine, a animalelor de curte ori a celor salbatice.

Apicultorii incepatori trebuie sa cunoasca faptul ca albinelor le place ordinea si curatenia, ca nu suporta mirosul de transpiratie, de ceapa, usturoi, alcool ori de parfum, pentru ca aceste mirosuri le agita, le nelinistesc cautand sa atace omul (apicultorul).

lnainte de a incepe controlul stupilor, vom pune in functiune afumatorul si vom imbraca echipamentul de protectie cum ar fi: halatul alb, sortul si masca apicola pentru protejarea felei. Trebuie mentionat faptul ca hainele de strada, cele inchise la culoare irita albinele, care cauta sa atace omul. Controlul stupilor se va face cu multa atentie, cu mult calm, evitand miscarile bruste rnai ales dupa unele intepaturi.

Persoanele care doresc sa devina apicultori, si care doresc sa se initieze pe Ianga apicultorii cu experienta, pot intra in stupina dupa ce au imbracat echipamentul de protectie si numai insotiti de apicultori.

Din experienta, recomand a evita controlul stupilor pe timp nefavorabil, cum ar fi: schimbarea vremii, apropierea ploii, vant puternic, ori atunci cand in natura nu exista cules, pentru ca in aceste situatii albinele se irita puternic, cauta sa atace omul, ba se declanseaza si furtisagul.

In fiecare an unii apicultori isi transporta stupii in alte zone ale tarii unde exista o flora melifera bogata pentru a valorifica mai superior productia de nectar a acestei zone. Pentru pastoral apicultorii trebuie sa-si pregateasca din timp stupii, efectuand reparatiile necesare, refacerea vopselei stupilor in culori diferite, evitand culoarea rosie. Transportul stupilor in pastoral va fi insotit obligatoriu de catre apicultor, avand asupra sa echipamentul de protectie, afumatorul, unelte pentru interventie cat si un vas cu o pasta moale facuta din lut galben pentru astuparea eventualelor orificii create in timpul transportului pentru a evita iesirea albinelor.

Transportul se va face pe trasee cunoscute din timp, evitand drumurile desfundate, pietruite, denivelate, pentru a evita agitarea albinelor. Transportul se va face noaptea sau dimineata in zori pe racoare.

Stupii vor fi prevazuti cu orificii de aerisire acoperite cu site metalice, iar transportul sa se faca intr-un timp cat mai scurt posibil pentru evitarea starilor neplacute din stupi cauzate de transport.

Literatura de specialitate apicola, cat si unele articole aparute in presa locala citeaza cazuri de accidente ca urmare a nerespectarii regulilor de proteclie a muncii, ori a incendierii unor stupini ca urmare a aruncarii continutului din afumator la intamplare prin stupina fara a fi stinge carbunii ori materialul fumigen. Atentie se va acorda in pastoral si prevenirii incendiilor, folosind pentru iluminatul "cabanei" pe timp de noapte surse de lumina in buna stare de functionare, evitand improvizatiile de orice fel.


Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">