Polenul si pastura in apiterapie (1982)

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii APITERAPIE,

Polenul si pastura in apiterapie

Dr. R. I. Anastatiu
~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia martie - 1982 ~

Polenul este format dintr-o pulbere foarte fina ce provine din antenele si staminele florilor. El este recoltat si aglomerat de catre albine sub forma de granule de diferite culori si marimi. Un ghemotoc de polen cantareste cca 25mg si contine aproximativ 150.000 graunciori. Polenul recoltat de albine din flori este amestecat in stup cu enzime si inmagazinat in faguri sub forma de pastura – actiunea acesteia fiind de cca 3 ori mai valoroasa din punct de vedere alimentar si biologic decat a polenului proaspat.

Polenul contine: o cantitate mica de apa, substante azotate in special acizi aminati liberi: acid glutamic, arginina, cistina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina fenilalanina, treonina, triptofan si valina; glucide, lipide substante minerale si oligoelemente: potasiu, magneziu, calciu, fosfor, siliciu, sulf, mangan, cupru, fier si flor; un mare numar de vitamine: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E4 provitamina A; de asemenea mai contine un numar de enzime ca: fosfataza, amilaza, invertaza, precum si rutina cu rol in cresterea rezistentei capilare, o substanta acceleratoare a cresterii, substante antibiotice active pe colibacili, proteus si salmonele, pigmenti si o serie de substante inca necunoscute care urmeaza a fi cercetate in viitor.

Polenul are urmatoarele proprietati: tonifiant, stimulent, euforizant, reechilibrant functional, detoxifiant in general.

Polenul si pastura sunt folosite atat la omul sanatos cat si la omul bolnav.

La omul sanatos este folosit pentru a suplinii insuficientele eventuale vitamine, saruri minerale, acizi aminati si este indicat in special in sarcina si alaptare, amelioreaza randamentul psihic si intelectual, creste rezistenta terenului in special ca preventiv in afectiuni virale si in special impotriva gripei sezoniere, previne tulburarile metabolice interne generatoare in diferite afectiuni.

La omul bolnav este indicat in astenie, convalescenta, surmenaj, epuizare psihica, astenia batranului, astenie nevroica, neurastenie, anorexie, slabire, hipotrafie, stari carentiale diverse: rahitism, intarzierea cresterii, dentitie deficitara. Este folosit in afectiuni digestive cum ar fi: constipatia cronica, infectii intestinale cronice, hepatita cronica si ciroza hepatica, in special in cele de etiologie etilica sau postvirale; afectiuni cardiovasculare: arterioscleroza, hipertensiune arteriala, fragilitate vasculara si capilara; anemii; afectiuni genito-urinare: colibaciloza urinara, adenom de prostata, prostatita cronica, impotenta, astenie sexuala; afectiuni neuropsihice: neurastenie, stari depresive reactionare, insomnii rebele la tratament, tulburari de memorie reactionare, insomnii rebele la tratament, tulburari de memorie; afectiuni osteoarticulare – artroza, reumatism cronic; afectiuni dermatologice: fragilitate cutanata, maladii ale pielii, caderea parului; afectiuni oftamologice: oboseala vizuala, tulburari ale vederii crepusculare; afectiuni metabolice slabire si de nutritie, diabet zaharat.

Polenul se foloseste in stare naturala sau pulverizat si apoi tabletat sau in amestec cu miere si alte produse apicole. Pastura se foloseste fie cu fagure cu tot, fie scoasa din fagure, fiind indicata in special in cazurile in care este necesara o actiune mai puternica.

Polenul poate fi folosit in cure izolate sau regulate de 2-3 ori pe an a cate 1-2 luni. In hepatita cronica si ciroza hepatica tratamentul poate si de pana la unu-doi ani.

In general se foloseste polenul poliflor. Dar exista si sorturi de polen cu indicatii specifice: polenul de salcam – calmant; de castan dulce – favorizeaza circulatia renala si arteriala, decongestioneaza ficatul si prostata; de castan decorativ – fortifica reteaua capilara a pielii si actioneaza in tulburarile circulatorii venoase; de papadie – diuretic, laxativ; de mar – tonifiant general; de mur – antidiareic; de salvie – reechilibrant al functiilor digestive intestinale, reglator al ciclului menstrual; de tei – sedativ si calmant.

O indicatie aparte o are tratamentul cu polen in denutritia proteica si sindromul de malabsorbtie si malnutritie.

Prin prezenta, varietatea si valoarea componentelor sale, polenul este recomandat a fi consumat atat preventiv cat si curativ in scopul ridicarii starii de sanatate generala a omului.

Dr. R. I. Anastatiu
~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia martie - 1982 ~


Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">