Pastrarea utilajului apicol

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii CRESTEREA ALBINELOR,

Pastrarea utilajului apicol

Ing. Ilie CILUJEANU
Universiratea de Stiinte Agricole Cluj-Napoca - Facultatea de Zootehnie
~ Extras din "Romania Apicola" - editia septembrie - 1994 ~

In conditiile actualei tranzitii, nivelul fluctuant (de regula crescator) al preturilor, ne pune in situatia de a renunta la anumite investitii suplimentare in atupina.

Cum produsele apicole se realizeaza cu cheltuieli tot mai ridicate este firesc sa ne intrebam: cum sa iesim mai eficienti, cum sa cheltuim mai putin pentru ca stradaniile sa dea satisfactii? Albinele nu stiu si nici nu vor sa stie nimic despre gandurile noastre! Daca le iubim trebuie sa le asiguram toate sansele supravietuirii si conditiile prin care sa-si manifeste capacitatea utila.

Considerand ca in apicultura 50% reprezinta dragoste si investitie sufleteasca pentru materialul biologic, diferenta de 50% o reprezinta investitia materiala si baneasca in utilajul apicol. Trebuie sa tinem cont ca:

Degeaba dorim sa formam - spre exemplu - un roi artificial, daca stupul ce i se cuvine, sta dezmembrat, ros de carii si ticsit de paianjeni prin magazia stupinei.

Degeaba dorim sa obtinem o miere de calitate, daca extractorul a ramas stropit cu miere de la ultima extractie.

Degeaba dorim o productie superioara de ceara (cantitativa si calitativa), daca in magazia stupinei soarecii si gaselnitele fac tot ce vor, sau daca utilajul necesar extratiei cerii este napadit de rugina.

Degeaba ne dorim o stupina sanatoasa, daca niciodata n-am purces la curatirea si dezinfectia (macar o data pe an) a utilajului apicol aferent tehnologiei de crestere si intretinere a familiilor de albine.

Pornind de la aceste cateva consideratii practice, nu este lipsit de importanta, ca atentia sa ne fie indreptata in egala masura si-n spre utilajul apicol din inventarul stupinei.

Uneltele curente: dalta apicola, afumatorul, coliviile pentru introducerea matcilor, randalina, pintenul apicol, trebuiepastrate intr-un anumit loc in magazia sau atelierul stupinei. Periodic sau ori de cate ori este nevoie, dupa folosire vor trebui spalate, sterse cu carpa uscat8, ferite de umezeala.

Utilajul dln lemn (stupul, corpurile de stupi), periodic sau dupa caz se curata mecanic cu dalta apicola, se dezinfecteaza chimic (cu solutie 10% formol) sau termic (prin flambare) se chituieste si se vopseste corespunzator. Daca vopseaua ni se pare scumpa, pentru a le prelungi durata de folosire, stupii se pot pensula in interior si la exterior cu o solutie preparata din 5l apa si 1 kg piatra acra. Dupa aplicarea acestei solutii - inainte de uscare - se mai aplica (prin pensulare) inca o solutie preparata din 5l apa fierbinte in care se dizolva 1 kg sapun de rufe. Cele doua solutii realizeaza un strat capabil sa impermeabilizeze si sa pastreze in bune conditii materialul lemnos, marindu-i durata de folosire de 2-3 ori.

Bidoanele, extractorul centrifugal pentru miere si alte utilaje confectionate din metal, dupa fiecare intrebuintare, trebuie spalate de 2-3 ori cu apa calda, sterse cu carpa uscata si expuse la soare.

Utilajul apicol destinat extragerii si conditionarii cerii se cere a fi curatat dupa folosire, cu o carpa curata si uscata. Pastrarea se face in locuri uscate, pentru a prevenii ruginirea partilor metalice.

Rulotele si platformele apicole tractate, dupa terminarea pastoralelor, vor fi conservate prin suspendarea osiilor verificarea si ungerea cu vaselina auto a sistemelor de rulare, pastrarea in locuri ferite de precipitatii (copertine, garaje).

Concluzionand cele aratate, putem aprecia ca utilajul apicol aferent stupinei asigura cresterea productivitatii muncii cu albinele in conditiile unei intretineri si pastrari corespunzatoare, menita sa prelungeasca durata de intrebuintare.

 

Ing. Ilie CILUJEANU
Universiratea de Stiinte Agricole Cluj-Napoca - Facultatea de Zootehnie
~ Extras din "Romania Apicola" - editia septembrie - 1994 ~

 

Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">