Lucrari apicole in luna martie - 1987

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii CRESTEREA ALBINELOR,

Lucrari apicole in luna martie

~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia februarie - 1987 ~


Martie, prima luna de primavara. Soarele prinde puteri, zapada se topeste, seva preseaza in scoarta copacilor, cautand sa deschida drum mugurilor. In stupi, ghemul albinelor se afaneaza, puietul se extinde pe suprafata fegurilor, iar depunerea de oua sporeste, infiripand o noua generatie. Totusi, evolutia acestor fenomene nu este continua ci capricioasa, zilele caldute alterneaza cu altele reci, reaparitia ninsorilor nu constituie o surpriza. Ceea ce invita la prudenta este eventualitatea unor geruri sau a unor perioade indelungate de frig. In primul caz ghemul albinelor se strange la maximum, departandu-se de hrana si lasand o parte din puiet descoperit, consecinta fiind moartea lor prin inanitie si a puietulul prin racire. In al doilea caz albinele, care acum mananca din ce in ce mai mult, nu pot iesi la zbor de curatire, fiind expuse la dizenterie si nosemoza. Prevenirea acestor situatii nedorite se realizeaza prin:

 

  • stimularea zborului da curatire in cazul in care acest zbornu a avut loc in luna februarle
  • stringerea cuibului prin scoaterea faguritor cu miere putina,neinsamintati si apropierea de puiet a unor faguri cu miere mai multa, buni de insamantat.

Stimularea zborulul de curatire va fi facut in prima zi calduta, in care albinle si-au facut aparitia la urdinis. Cat priveste strangerea cuibului, ea va fi executata intr-o zi in care albinele ies nesilite si in numar mare la zbor, operatiunca facand parte din lucrarile pendinte de controlul general de primavara.

ln cadrui acestui control se verifica in primul rand daca toate familiile au matci. O famille care a devenit orfana de curand se cunoaste prin aceea ca la ridicarea podisoruluI albinele freamata aripile si emit un zumzet puternic; Insa mai sigur prin prezenta botcilor pe faguri. Cum in aceasta perioada matcile nu se pot imperechea, familla orfang va fi unita (dupa ruperea botcilor) cu o familie normala, uniformizandu-le in prealabil mirosul (cu o ceapa data in doua, de exemplu), strangand albinele famillei orfane pe ramele din mijlocul cuibulul (prin ridicarea ramelor marginase) mutand acest cuib dupa diafragma familiei cu matca. Operatiunea se recomanda a fi facuta spre seara, cand toate albinele sunt in stupi si cand frigul le-a domolit reactile. In cazul stupilor multietajati unirea se face prin asezarea corpului cu albinele orfane peste familia cu matca, dupa ce intre ele a fost pus un ziar. Cu prima ocazie, respectiv in urmatoarea zi de zbor a albinelor, unirea va fi definitivata prin strangerea celor doua cuiburi intr-unul singur, dand afara fagurii de prisos, vechi sau cu miere putina.

Tot cu ocazia acestui control se curata fundul stupilor, indepartand albinele moarte si resturile acumulate in timpul iernii. In acest scop, la stupii orizontali cuibul se trage (toate sau mai multe rame dintr-odata) spre capatul opus, se scot afara resturile cu ajutorul unut spaclu, se aduce cuibul inapoi si se sterge umezeala din colturite capatului neocupat. La stupii multletajati, operatja de curatire se face prin inlocuirea soclurilor murdare cu altele curate de la rezerva sau prin repunerea acelorasi socluri dupa razuirea lor cu un spaclu sau cu dalta apicola.

In masura in care timpul permite (aceasta fiind in functie si de numarul de stupi) in carnetul de stupina vor fi facute primele notatli privind starea familiilor de alblne. Ceea ce ne intereseaza indeosebi este modul cum acestea au iernat, puterea actuala, prezenta matcilor si a puietului, suprafata ocupata de puiet, rezerva de hrana, cantitatea de alblna moarta, prezenta diareei, a soarecilor sau a aItor situatii anormale. Notatiile ne sunt necesare pentru remedierea (imediata sau ulterioara) a deficientelor constatate, precum si pentru organizarea activitatii productive viitoare.

Culburile prea largi care favorizeaza extinderea fragmentata a puletulul pe prea multi faguri, se remediaza prin strangerea lor, operatiuni de care am vorbit mai sus. Familiile cu hrana putina vor fi ajutate cu faguri cu miere luati de la rezerva sau de la alte familii sanatoase. Ajutorul se poate da si prin asezarea deasupra ramelor a unor placi de zahar candi, turte de serbet sau pasta din zahar pudra si miere. Este bine ca aceste preparate sa fie puse la toate familiile de albine pentru stimularea depunerli de puiet. Siropul este contraindicat in aceasta perioada, in primul rand pentru ca albinele se deplaseaza greu sa-l ia, iar daca o fac se pot inneca in numar mare din cauza temperaturli scazute si vascozitatiii lichidului.

In caz de diaree se va impulsiona zborul de curatire al famillflor respective si vor fi inlocuite ramele cu miere naclaite. Daca numarul cazurilor este mare, vor fi trimise probe de albine de la toate familille la laborator, pentru examenul nosemozei; un rezultat pozitiv in acest sens impune aplicarea tratamentului corespunzator dezinfectia stupilor si echipamentului infestat, restrictli privind mutarea de rame, albine sau echipament de la familiile contaminate la cele sanatoase.

In ce priveste utilizarea pe plan productiv a notatillor facute in cadrul controlului general de primavara, unul din oblective este identificarea famillilor foarte bune, bune, mediocre si slabe, in vederea pregatiril lotulul de familii cu care se va participa la primul cules principal. Desi aceasta pregatire se aplica de regula in luna aprilie (cu exceptia familiilor slabe care trebuiesc unite inca din martie), categorisirea familiilor este bine sa fie facuta din timp, intrucIt ea este urmata si de alegerea stupilor si amplasarea lor pe teren, operatie ce trebuie facuta inainte ca zilele de zbor ale albinelor sa se indeseasca. Ulterior, completate cu rezultatele prlmului cules principal, notatiile in cauza, vor servi si la alegerea celor mai valoroase familii de albine, care vor fi utilizate ca material de reproductie.

0 preocupare principala in luna martie este pastrarea calduril din stupl. Vom inchide fantele de ventilatie si urdinisurile superioare, vom chitui crapaturile sau denivelarile de la imbinarea corpurilor, vom inlocui materialele de impachetaj care s-au umezit. Sa nu ne lasam amagiti de caldura vremelnica a soarelui si sa ridicam gratiile puse impotriva soarecilor, sa largim urdinisele sau sa renuntam la impachetaj.

0 alta lucrare care tine de luna martie este instalarea adapatorului in stupina, intr-un loc adapostit de vant, si insorit in tot cursul zilei. Daca putem face ca apa pusa la dispozitia albinelor sa fie calduta, masura va avea ca rezultat salvarea multor albine care, in aceasta perioada se inneaca sau raman amortite pe adapator din cauza apei prea reci.

Din momentul in care zborul albinelor se intensifica, prevenirea furtisagului trebuie si ea sa ne preocupe, un semnal de alarma in acest sens fiind prezenta unor albine care ne insotesc prin stupina si cauta sa intre in stupii pe care ii deschidem.

Ca alte activitati ale stuparilor in luna martie mentionam adunatul propolisului de pe stupii de rezerva si ramele fagurilor reformati, dezinfectatul acestor utilaje, confectionarea si insarmarea ramelor, controlui fagurllor de rezerva si luarea de masuri impotriva gaselnitei si mucegaiului, aprovizIonarea cu materalele necesare (biostimulatori, faguri artificIall, sarma, scule etc.), solicitarea de vetre pentru stuparit pastoral si mai inainte de orice, intocmirea planului de actiune pentru noul sezon. In acest plan vor figura produsele apicole prevazute a fi realizate, deplasarile ce vor fi efectuate, baza materiala necesara acestor activitati, balanta de venituri si cheltuieli etc.


~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia februarie - 1987 ~

Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">