PNDR 2014-2020: 15.000 EUR pentru ferme de semi-subzistenta

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii LEGISLATIE,

In cadrul intalnirii cu fermierii din sectorul vegetal si cei din zootehnie, care a avut loc azi la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ministrul Daniel Constantin a anuntat ca in PNDR 2014-2020 a fost prevazuta acordarea unor plati de 15.000 euro/proiect pentru 10.000 de ferme de semi-subzistenta.

In cadrul celor doua runde de intalniri, ministrul le-a reamintit fermierilor prioritatile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2014 si le-a prezentat stadiul indeplinirii pentru anul 2013 a obiectivelor asumate de institutie, situatia platii subventiilor in agricultura si zootehnie, stadiul in care se afla Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 si continutul acestuia, precum si luarea la cunostinta a asteptarilor producatorilor agricoli pentru perioada imediat urmatoare.

Daniel Constantin a aratat ca& PNDR 2014-2020 va fi terminat, in forma integrata, pana in jurul datei de 15 februarie 2014 si va fi transmis la Bruxelles, subliniind faptul ca in luna decembrie 2013, pe langa cele 13 masuri anuntate deja, a fost introdusa si o a-14-a masura care prevede continuarea platilor in vederea transformarii fermelor de semi-subzistenta in ferme care produc pentru piata, plata urmand a fi de 15.000 euro/proiect pentru un numar de 10.000 gospodarii taranesti de semi-subzistenta.

In ceea ce priveste Legea Fondului Mutual, promulgata de presedintele Romaniei, ministerul doreste sa incurajeze voluntariatul la asocierea in fondurile mutuale prin introducerea unei „prime de asigurare”.

De asemenea, ministrul Constantin a precizat ca Legea pajistilor va trece de procedurile parlamentare, urmand a fi aplicabila in luna februarie, in acelasi stadiu aflandu-se si Legea privind certificatele de producator. De asemenea, Legea privind CNDP-urile care vizeaza indreptarea situatiei fermierilor amendati de ANAF, producandu-se prin aceasta si unele probleme legate de primirea subventiilor de catre acestia, urmeaza a intra in procedura la cele doua Camere ale Parlamentului.

In ceea ce priveste Legea privind reorganizarea MADR si Legea privind liberalizarea pietei funciare, ministrul Daniel Constantin a aratat ca acestea se afla intr-o situatie putin mai delicata, dat fiind faptul ca au fost intoarse la Parlament de catre Administratia Prezidentiala, in cazul primei legi fiind contestata infiintarea Agentiei Nationale de Resurse Vegetale, obiectul contestatiei pentru a doua lege fiind reprezentat de faptul ca Agentia Domeniilor Statului nu poate juca, in acelasi timp, si rolul de cumparator, si cel de arbitru pe piata financiara.

 

In plus, ministrul Daniel Constantin a subliniat faptul ca esenta legii, in speta dreptul de preemptiune extins in ultima instanta la nivelul statului, nu a fost contestata, legea continuand sa fie consecventa principiului pentru care a fost initiata.

In ceea ce priveste subventiile, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ca acestea au putut fi platite incepand cu primele zile ale lunii ianuarie 2014, gratie promulgarii Legii bugetului de stat in decembrie 2013, care a facut posibil imprumutul de la Trezoreria Statului a sumei de 6,3 miliarde de lei. Astfel, pentru SAPS, din cele 3,1 miliarde lei, APIA a solicitat pentru plata suma de 979 milioane lei. In privinta CNDP- urilor, APIA a solicitat pentru plata CNDP-ului din domeniul vegetal suma de 140 milioane lei din totalul aferent de 596 milioane lei, urmand ca pana la 15 februarie sa fie platiti fermierilor toti banii necesari infiintarii culturilor in primavara.

De asemenea, APIA a solicitat toti banii necesari platii CNDP – urilor la ovine, in suma de 345 milioane lei, urmand ca platile pentru crescatorii de ovine din zonele defavorizate, care vor primi suplimentul de 6,5 euro/cap de animal, sa se faca la inceputul lunii februarie.

www.stiriagricole.ro

Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">