Ingrijirea familiilor de albine in cursul iernii

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii CRESTEREA ALBINELOR,

Ingrijirea familiilor de albine in cursul iernii

~ Extras din revista apicola "Romania Apicola" - editia ianuarie - 1994 ~

In conditiile climatice ale tarii noastre, iernarea familiilor de albine poate fi considerata ca incepe dupa efectuarea ultimului zbor de curatire de la sfarsitul toamnei si dureaza pani la primul zbor de curatire spre sfarsitul iernii si inceputul primiverii din anul urmator.

Pentru iernarea familiilor de albine in aer liber, se impune amplasarea acestora pe vetre special amenajate, adapostite de vanturi puternice, expuse la soare si usor inclinate spre sud spre a perrnite scurgerea apelor si a preintampina baltirea acestora.

Pentru o iernare optima este necesara existenta in stupi a unor cantitati suficiente de hrana (miere de calitate si pastura) cat si protejarea cuiburilor cu diferite materiale izolante (saltelute din paie, polistiren etc.). Trebuie, de asemenea, pe toata perioada de iernare sa se asigure familiilor de albine o Iiniste perfecta, stupii fiind feriti de accesul pasarilor de curte si a animalelor domestice precurn si de accesul in interior al rozatoarelor (soarecilor). In cazul unor ninsori abundente, se curata zapada din dreptul urdinisurilor fira a face zgornot, iar in zilele calduroase se stimuleaza efectuarea zborului de curbtire.

In ceea ce priveste cazurile anormale ce se pot ivi in cursul iernii, cele mai frecvente sunt urmatoarele: hrana insuficienta sau de proasta calitate, pierderea matcllor, umiditate exagerata, patrunderea soarecilor in stupi. Toate aceste stari anormale enumerate provoaca nelinistea albinelor, le intensifica activitatea si prin aceasta maresc gradul de uzura al organismului, influentand defavorabil asupra iernirii.

Starile anormale din familiile de albine in timpul iernii se stabilesc fara a deschide stupii, prin ascultarea familiilor in scopul aprecierii intensitatii zurnzetului produs de albine precum si dupa cantitatea si starea albinelor moarte gasite pe foaia de control de pe fundul stupilor.

Ascultarea farniliilor se face fie apropiind urechea de urdinis sau lipind-o de peretele din fata al stupului, fie cu ajutorul unui tub de cauciuc cu diametrul de circa 1cm si lungime de 1m sau cu ajutorul stetoscopului medical. In cazul folosirii unui tub de cauciuc acesta se introduce cu unul din capete in interiorul stupului prin urdinis, iar capatul celalalt se apropie de ureche. Foaia de control este o bucata de carton ce se aseaza pe fundul stupului sub spatiul ocupat de albine si pe care vor cadea albinele moarte si rumegusul de ceara provenit din descapacirea mierii din fagure ce este consumata de albine. Legat de rezultatele observatiilor, se apreciaza felul in care decurge iernarea fiecarei familii de albine cat si ce masuri vor trebui luate pentru inlaturarea cauzelor ce influenteaza nefavorabil iernarea. Astfel zumzetul foarte slab, asemanator fosnetului frunzelor uscate, ne indica lipsa de hrana si necesitatea completarii de urgenta a acesteia, ce se poate face cu miere in faguri, miere fluida, cristalizata sau zahar candi. Astfel, in cazul existentei unor rezerve de miere in faguri acestia se aseaza Ianga ghernul de iernare de o parte si de alta a acesteia.

In lipsa fagurilor cu miere se poate administra miere lichida ce se toarna usor cilduta in celulele unui fagure gol. Mierea lichida se toarna numai in celulele fagurilor a caror suprafata este cuprinsa de ghemul de iernare, deoarece in acest caz contrar din cauza umiditatii din stupi aceasta se poate altera. Mierea cristalizata se administreaza familiilor sub forma de turte in greutate de 1-1.5 kg invelite in tifon sau hartie perforata care se aseaza deasupra ramelor pe care se gaseste ghernul de iernare.

Completarea rezervelor de hrana pentru iernare se poate face si cu pasta de zahir si miere ce se administreaza ca si mierea cristalizata. Mierea ce se va folosi in acest scop trebuie sa provina numai de la familii perfect sanatoase si sa fie totodata o miere de calitate. Periodic se executa ascultarea familiilor de albine, se curata urdinisurile de albine moarte si se urmareste ca apa sa nu patrunda in stupi.

In mod obisnuit, administrarea hranei se executa afara in stupina si numai in cazul gerurilor puternice acensta operatie se executa in adapost in camere incalzite.

In cazul existentei unui zumzet puternic si existenta pe fundul sau la urdinisul stupilor de albine moarte cu abdomenul umflat, denota ca albinele sunt pe cale de a se imbolnavi de diaree din cauza proviziilor de calitate necorespunzdtoare (miere de mana) sau a consumului exagerat de hrana. In asemenea cazuri se recomanda sa se asigure conditii pentru executarea zborurilor de curatire pentru ca albinele sa isi goleasca intestinul gros ce este supraincarcat.

Cand la controlul familiilor de albine din stupina se constata la una din familii un zumzet prelungit, neuniform ca intensitate si plangator, acesta indica absenta matcii din stup, fiind necesara indreptarea in cel mai scurt timp a acestei situatii, dand familiei orfane o matca de la rezerva iemata eventual in afara ghernului sau unificand familia de baza cu un nucleu cu matca. Excesul de umiditate este, de asernenea, o stare anormala si se constata prin prezenta pe foaia de control a albinelor moarte mucegaite. In cazul excesului de umiditate, fagurii mucegaiesc iar mierea descapacita de catre albine se subtiaza si se altereaza producand imbolnavirea albinelor de diaree.

Umiditatea excesiva se inlatura prin mutarea stupilor pe un loc insorit in stupina precurn si prin imbunatatirea ventilatiei din interiorul stupului prin deschiderea urdinisului superior sau in lipsa se lasa prin podisor de-a curmezisul ramelor o deschizatura de 1-2 cm ce se acopera cu salteluta de paie.

Bazaitul puternic si nelinistit al albinelor precum si prezenta pe foaia de control a unor albine roase si a excrementelor de soareci, ne arata ca acestia au patruns in stup, trebuind in acest caz sa deschidem stupul in aer Iiber sau in camera incalzita (in raport de anotimp si temperature existenta) spre a omori soarecii.

Pentru ca iernarea sa se desfasoare in bune conditiuni este de dorit ca albinele sa fie deranjate cat mai putin posibil. Atunci insa cand este necesar, luarea imediata a masurilor de indreptare a starilor anormale contribuie la lichidarea pierderilor in timpul iernii si asigura in primavara o dezvoltare normala a familiilor de albine.

 

~ Extras din revista apicola "Romania Apicola" - editia decembrie - 1994 ~

 

Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">