Cand si cum procuram familii de albine ?

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii CRESTEREA ALBINELOR,

Cand si cum procuram familii de albine ?

Nu putini sint cei care-si doresc o mica stupina - la inceput din pura curiozitate, - iar mai tirziu, impinsi de o dragoste patimasa pentru albine, doresc sa si-o mareasca. O mica stupina se poate contura cu doua, trei sau cel mult cinci familii de albine. Acest lucru va permite mai intai formarea unor deprinderi in tehnica de comportare si ingrijire, la care se vor adauga cu timpul si cunostinte teoretice ce vor permite sporirea numarului famililor de albine si obtinerea de produse apicole.

De regula, familiile de albine se procura in lunile martie-aprilie sau in septembrie-octombrie. Exceptie fac roii, care in conditiile tarii noastre, se procura in lunile mai-iunie.

Indiferent ca dispunem sau nu de adaposturi (stupi), la inceput, cand debutam in aceasta frumoasa ocupatie si dorim sa procuram primele familii de albine sau roiuri, e bine sa consultam un mai vechi apicultor, cu experienta.

Pentru reusita, este necesara o mare atentie acordata urmatoarelor probleme:

 • starea de sanatate (familile de albine sa provina din zone si stupine indemne de boli, iar tratamentele specifice sa fi fost facute corect si la timpul optim). Relatiile sigure le ofera atit apicultorul proprietar, cit si familiile de albine prin tot comportamentul lor morfofiziologic;
 • sa fie puternice, cu fagurii bine acoperiti de albine (cantitatea de albine se apreciaza la cel putin 2,5 kg toamna si 1,5 kg primavara - adica 9-10 intervale albina toamna, respectiv 6-7 intervale albina primavara);
 • sa dispuna de suficienta hrana in faguri (14-15 kg miere toamna si 7-9 kg primavara). Aprecierea se poate face direct pe rame, cu ajutorul ramei Netz (cadru dreptunghiular asemanator ramelor, impartit prin fire de sarma nylon sau ata, in patrate cu laturile de 5 sau 10 cm) avand in vedere ca un patratel cu latura de 10 cm (un dm2) contine pe ambele fete circa 350g miere. O analiza a mierii de mana de la familiile de albine procurate toamna este recomandata, deoarece iernarea albinelor pe astfel de miere este contraindicata;
 • matca sa fie tanara, fara defecte si prolifica (perisori vizibili pe torace si abdomen, iar faguri sa existe puiet de toate varstele - de la oua de o zi si pana la albine ce eclozioneaza)
 • fagurii pe care este organizat cuibul sa fie de aceeasi marime, bine fixati in cadrul ramelor si corect claditi.

   

 • pregatirea familiilor de albine in vederea transportului se va face seara, dupa ce toate albinele culegatoare s-au intors in stup. Se procedeaza la fixarea ramelor in stupi si asigurarea functionalitatii sistemelor de ventilatie in timpul transportului.
 • transportul familiilor de albine, se va efectua noaptea, evitindu-se temperaturile ridicate din timpul zilei.
 • locul unde se vor amplasa familiile de albine (la cel putin 3 km de locul de unde au fost procurate, astfel ca albinele sa nu se intoarca). In caz ca familiile de albine se vor procura dintr-o stupina mai apropiata, stupii se vor tine inchisi timp de doua zile si asezati intr-un loc intunecos si racoros;
 • pentru atragerea si statornicirea albinelor, este necesar un adapator instalat pe vatra noii stupine.

Ca o concluzie se poate aprecia ca procurarea familiilor de albine constituie o problema importanta in orice inceput de practica apicola, dar o rezolvare corecta a ei, urmata de o conduita buna de intretinere si exploatare vor face ca satisfactiile ce ni le vor aduce albinele sa nu intarzie.


Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">