Bolile virotice la albine

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii BOLI SI PARAZITI,

BOLILE VIROTICE

Virozele sunt boli infecto-contagioase produse de virusuri care afecteaza atat regnul animal cat s iregnul vegetal. Cele mai raspandite boli virotice sunt puietul in sac si boala neagra

Puietul in sac

Este o boala infecto-contagioasa, mai putin raspandita, in care larvele iau dupa moarte un aspect caracteristic al unui sac plin cu lichid.

Agentul patogen – un virus filtrabil – nu prea rezistent la factorii de mediu (la 59°C moare dupa 10min, razele solare il distrug in 4-7 ore in fagurii cu miere, moare in circa o luna).

In tesutul albinelor adulte se gaseste in cap si in special in glandele faringiene, iar prin hranirea puetului ajunge la acesta infectandu-l. Puietul moare in stadiul de larva, in timpul primei naparliri a nimfei, astfel blocand procesele de naparlire. Larva moarta se descompune intr-o masa cleioasa, dupa care se usuca luand forma unui sac plin cu lichid.

Raspandirea bolii in stup se face de catre doici in timpul hranirii puietului si de albinele care fac curetenie in stup. De asemenea albinele hoate si daunatorii albinelor contribuie la transmiterea bolii.

Prevenirea – se recomanda aplicarea masurilor de igiena, a masurilor biologice si efectuarea tratamentelor corespunzatoare pentru tratarea vorroozei.

Paralizia cronica a albinelor

Apare vara si toamna, afectand albinele adulte, vindecarea producandu-se de la sine. Mortalitatea se produce numai in randul albinelor adulte. Imbolnavirea se produce in 2-5 zile, cu localizarea in intestinul gros al albinei, unde se inmulteste si se produce o toxina care ataca sistemul nervos al albinei.

Simptomele: albinele sunt agitate, prezinta tremuraturi ale antenelor, aripilor si picioarelor, nu pot sa zboare, abdomenul este dilatat, iar acul este scos afara. Albina miroase a peste, fapt ce determina albina sanatoasa sa o scoata afara. Albina bolnava este de culoare negricioasa (depilata), nu-si mai coordoneaza miscarile, paralizeaza si moare cu aripile desfacute in jos (forma de acoperis de casa).

Diagnostic – se pune de catre laborator.

Raspandirea – se face de catre albinele hoate si cele ratacite si lipsa de igiena.

Prevenirea – asigurarea igienei, tratarea corecta a varozei si selectia materialului biologic.

Boala neagra

Nu se refera la o anumita boala, ci la un complex de manifestari patologice care au ca simptome depilatia si culoarea neagra a albinelor bolnave. Dupa unii autori exista doua grupe de boala neagra: boala neagra congenitala si manifestari patologice neereditare care provoaca fenomene melanice.

1) Boala neagra congenitala – se manifesta prin aparitia in unele familii de albine a unor albine negre si lucioase, lipside de peri , mult mai mici decat celelalte, avand aspect de furnici. Numarul albinelor normale cu cel anormale este sensibil egal. Caracterul ereditar al bolii se dovedeste prin:

 • boala nu se propaga la familiile din jur;
 • raportul numeric intre cele doua grupe se mentine egal;
 • scimbarea matcii duce la disparitia bolii.

S-a constata ca in acest sens ca familiile de albine crescute din imperecheri inrudite sunt mai sensibile la aparitia unor astfel de manifestari patologice (consangvinizare).

2) Boala neagra sau boala de padure – sunt mai multe ipoteze care incearca sa explice originile acestei boli:

 • culesul de mana abundent din unii ani;
 • toxicoze alimentare provocate de mierea de mana, a polenului si a nectarului toxic al unor plante;
 • carentele proteice, consecutive unui cules slab de polen;
 • cea mai acreditata este cea de natura virotica, reusind sa produca boala prin administrarea de hrana cu un filtrat din albinele bolnave.

Simptome:

 • depilarea si innegrirea albinelor in cazuri grave (acest fenomen apare la matci si trantori);
 • prezenta in fata stupului a unui numar mare de albine vizibil bolnave;
 • agitatia mare in stup si fenomenul de eliminare a albinelor bolnave de catre cele sanatoase;
 • stagnarea productiei.

Diagnostic: - prin manifestarile clinice si examen de laborator.

Prevenirea – ca masuri de prevenire se recomanda igiena corespunzatoare precum s iaplicarea masurilor biologice pentru pastrarea sanatatii familiilor de albine.

Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">