Mierea si gingivitele catarale

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii APITERAPIE,

Ultrafonoforeza cu miere in gingivitele catarale

~ Extras din revista apicola "Romania Apicola" - august 1994 ~ A. I. Kudar (Ucraina) ~


Gingivita cronica este intalnita adesea la persoane practic sanatoase totusi, in multe cazuri, ea este un simptom al unor maladii ale unor organe si sisteme interne.

Deficitul de vitamine joaca un mare rol in patogeneza ei. Se subliniaza mai ales rolul deosebit al hipovitaminozelor ascunse.

Studiind lipsa vitaminica in procesele patologice izolate, s-a constatat ca: insuficienta unei singure vitamine este rar intalnita; cel mai adesea lipsesc mai multe. Efremov (1956) a descris eficacitatea tratarii gingivitelor catarale cronice folosind o combinatie de vitamina C, P, B2, PP induse prin electroforeza pornid de la un singur pol.

Mierea, prin compozitia ei chimica este diversificata, contine ,fermenti, diastaza, invertaza, catalaza, peroxidaza si altii, o serie de acizi organici, tartric, malic, citric, oxalic ca si proteine si zaharuri,"reduse". Este bogata in oligo-elemente (iod, cupru, potasiu, calciu si aluminiu), in elemente antibiotice, fitoncide (Mladenov, 1984). Sunt amplu evidentiate in miere vitaminele C. P, PP, B1, B2, Be, acidul pantotenic (Skenderov, 1985) care este, apropiat de combinatia vitaminelor utilizate prin metoda lui G. I. Sirota.

Acest studiu are ca scop prezentarea experimentarii actiunii ultrafonoforezei cu miere (UFF) in tratarea maladiilor de gingivita catarala cronica si utilizarea sa ca mediu de contact pentru penetrarea ultrasunetului in tesuturi. Ultrafonoforeza are avantajul, fata de alte metode, ca introduce in organism substante medicamentoase datorita combinarii actiunii fiziologice a ultrasunetelor cu cea farmacologica a substantei medicamentoase induse.

Au fost observati 35 de bolnavi (20 femei si 15 barbati) intre 19 si 46 de ani. Sufereau de gingivita de 6 luni pana la 3 ani inainte de venirea la medlc. Toti mai sufereau si de alte boli ale tractului gastro-intestinal (gastrita, colecistita, colita si altele). Multii se plangeau de diateza hemoragica a gingiilor.

In plus de aceasta, de anamneza si de datele examenului medical am procedat la fotografierea roentgen a margirlilor alveolare ale maxilarelor si, pentru a permite excluderea parodontozei si parodontitei, am folosit proba (reactia) Schiller-Pissarev si am calculat indicele parodontal (IP). Dupa examen, am procedat la extractia dintilor la toti bolnavii.

Ca mediu de contact s-a folosit miere. Pentru aceasta am luat o bucata de tifon fin, I-am uns cu miere si I-am asezat pe gingiile maxilarului superior sl inferior dinspre partea vestibulara. Am aplicat procedeul metodei de contact pentru ultrasunete cu o putere de 0,2 Vt/cm2 timp de 7-9 minute, 10 sedinte zilnic sau tot la doua zile.

Pentru a putea conferi metodei o valoare relativa, am impartit bolnavii in doua grupe: prima, de control (13 persoane), a fost tratati cu ultrasunete; a doua (22 persoane), cu ultrafonoforeza cu miere (UFF).

Ca rezultate ale terapiei folosite, la bolnavii din grupa de control, dupa 4-5 sedinie cu ultrasunete, hiperemia si oedematismul tesutului gingiilor au diminuat. La terminarea terapiei, s-a inregistrat vindecare completa doar la 5 bolnavi (38,4%), la ceiialti s-a constatat numai o ameliorare. lndicele parodontal inainte de tratament a fost de 0,9 + 0,05 si la sfarsit a scazut doar pana la 0,5 + 0,15.

La bolnavii din grupa a doua deja dupa 3 sau 4 sedinte cu UFF cu miere, s-a constatat o ameliorare pronuntata hiperemia si friabllitatea papilelor dentare erau lichidate rapid si la incheierea tratamentului, la 19 bolnavi (86,5%) starea gingiilor s-a normalizat, iar la restul bolnavilor am obselvat o ameliorare notabila. Indicele parodontal a scazut sensibil de la 0,9+/-0,5 pana la 0.3 +/- 0.13.

Reactia Schiller-Pissarev la toti bolnavii inainte de tratament se manifesta prin intensitatea coloratiei care depindea de starea si expresia „componentei” inflamatoare din tesuturile porodontului. Cand eficacitatea terapiei era insuficienta, reactia Schiller-Pissarev ramanea mediu exprimata (aproape 50% din prima grupa).

UFF cu miere a contribuit la lichidarea manifestarilor infk3matorii din gingii la majoritatea bolnavilor. La 90% din bolnavii observati, reactia a devenit negativa. Mierea nu a provocat nici o modificare patologica a mucoaselor gurii nici a starii generale, bolnavii au suportat bine tratamentul, nu s-au observat manifestari alergice.

Observatiile efectuate au demonstrat ca utilizarea UFF cu miere in tratarea gingivitei catarale cronice da rezultate eficiente si ca mierea corespunde exigetelor ca mediu de contact pentru penetrarea ultrasunetelor in tesuturi.

Traducere de Liliana Bretotean din „Revue Franqaise d'Apiculture”.


Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">