Activitatea sectorului de apiterapie (1985)

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii APITERAPIE,

„Produsele apicole in slujba sanatatii oamenilor dinactivitatea sectorului de apiterapie”

 

Farm. Elena PALOS - Institutul de cercetare si productie pentru apicultura
Extras din "Revista de lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia ianuarie - 1985

 

In ultimii 10 ani, pe plan mondial si in tara noastra s-auintreprins ample "actiuni in vederea folosirii pe scara tot mai larga aproduselor naturale pentru mentinerea sanatatii oamenilor. In acest context,eficienta produselor apicole a fost dovedita pe baze stiintifice in numeroase tari. Cercetarile din tara noastra, produsele apiterapeutice si fortifiante realizate, au primit o apreciere deosebita in cadrul manifestarilor stiintifice internationale de apiterapie situand activitatea stiintifica din acest domeniu,pe un loc fruntas in lume.

In scopul folosirii acestor resurse natural precum si pentrua largi si diversifica productia apicola - in cadrul Institutului de cercetaresi productie pentru apicultura functioneaza organizat pe baze riguros stiintificeun colectiv de cercetare ale carui preocupari sunt axate pe doua mari problemesi anume:
- valorificarea la un inalt nivel a tuturor produselorstupului si deci rentabilizarea apiculturii ca activitate economica si in al doilearand, urmarirea efectelor sociale deosebit de valoroase, de necontestat, aleacestor produse naturale pentru mentinerea starii de sanatate a populatiei.

Dupa cum se stie, sanatatea nu este doar o simpla absenta a bolii. Ea presupune un anumit echilibru fizic si moral, o stare naturala debine din ce in ce mai periclitata actualmente de civilizatie induscriala.

Dupa opinia specialistilor, medicina viitorului va utilizaintr-o tot mai larga masura metodele terapeutice traditionale si produselenaturale. De pe acum exista in lume o intensa preocupare pentru acest domeniu,pe deplin justificata de urmarile consumului excesiv de medicamente. Inca deacum citiva ani a luat fiinta, in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii osectie de medicina naturala, care promoveaza aplicarea tot mai larga amijloacelor terapeutice natarale.

Apiterapia reprezinta un nou domeniu al medicinei, care areca principal obiectiv utilizarea produselor stupului in diferite afectiuni aleorganismului, scopuri profilactice sau curative.

Institutul nostru promoveaza apiterapia ca pe o activitatestiintifica care sa asigure conditiile pentru folosirea de catre medici aproduselor apicole si a preparatelor elaborate pe baza acestora, ca mijloace terapeutice in cadrul fiecarei discipline de stricta specialitate medicala. Realizarea practica a dezideratelor cercetarii in apiterapie este conditionatade studii aprofundate privind mecanismele de actiune a acestor produse precumde exploaterea intensiva a tuturor produselor stupului.

In acest sens se pune accentul nu numai pe miere, ceara, polen, dar mai ales pe veninul de albine, pastura, propolis, extracte dealbine, larve, etc. In acest scop activitatea de cercetare a colectivului deapiterapie este asigurata de patru formatiuni de lucru si anume:

— formatia de cercetarepropriu-zisa care realizeaza pe baza unei tematici de cercetare - noi produseapiterapeutice, formule galenice, precum si studii privind chimia si biochimiaacestor produse;
— formatiunea cerealizeaza controlul calitatli produselor apicole si a produselormedlcamentoase;
— sectorul de microproductiece aplica in practica rezultatele cercetarii in acest domeniu;
— sectorulmedical deapiterapie care studiaza efectele terapeutice si profilaxia anumitor afectiunicu aceste produse.

Studierea produselor apicole a fost cuprinsa in teme decercetare care au urmarit: metodelor de standardizare a produselor apicole,obtinerea de extracte si preparate standard care sa asigure conditiifarmacologice privind constanta parametrilor, reproductibilitatea, dozarea componentilor chimici si biochimici, in vederea aprecierii efectului terapeutic; elaborarea de formule galenice care sa completeze si sa mareasca actiunea terapeutica a produselor apicole, precum si stabilirea tehnologiei deobtinere a produselor apiterapice respective. Pe accasta linie s-aur urmarit transpunerea in practica a rezultatelor obtinute in cercetare realizand produsenoi care se fabrica in sectorul de microproductie, formandu-se astfel integrarea cercetarii cu productia. S-au realizat produse apiterapeutice de uzintern destinate diferitelor tratamente privind afectiuni de nutritie, procese degenerative, reglarea unor tulburari metabolice, ete. Pentru uz extern s-au efectuat medicamente apiterapeutice indicate in afectiuni dermatologice, ORL,oftalmice, stomatologice si cosmetologice.

Ca activitate medicala de sine statatoare, apiterapia s-aconcretizat abia in ultimul deceniu, cand nenumarati cercetatori din domeniul medicinei, chimie, biochimiei, farmaciei si biologiei au evidentiat prin rezultate clinicesi de laborator, efectele favorabile ale produselor apicole, cara contin principii active de o deosebita valoare terapeutica care alaturi de alte medicamente clasice pot imbogati arsenalul mijloacelor de combatere a bolilor dar si depastrare si prelungire a vietii.

Tematica de cercetare a colectivului, inafara de cele mentionate mai sus a fost orientata si functie de complexitatea produselor medicamentoase realizate, care sint prezentate in diferite formule gaIenice si care reunesc produse apicole si alte produse naturale cu rol de stimulare reciproca adecvate tratamentelor medicale diferentiate functie de cazuistica medicala pe de oparte si functie de lucrarile de cercetare care se efectueaza in colaborare cumedici din cadrul Centru!ui medical da apiterapie, pe de alta parte.

Putini sint insa cei care stiu ce enorrma cantitate de muncrasi de spirit creator a fost depusa de acest colectiv de apiterapie pentru realizarea fiecarui produs medicamentos. Astfel, intr-un singur deceniu, vechile metode populare de terapie cu produse apicole, folosita de milenii in mod empiric, au devenit o stiinta, cu rigorile, exactitatea si largile posibilitati pe care le incumba in prezent orice domeniu de cercetare. S-a constatat, in primul rand, ca diversele produse ale stupului au o anumita specificitate terapeutica. Astfel, polenul si pastura, precum si — evident — medicamentele preparate pc baza de polen si pastura, actioneaza pozitiv in afectiunile hepatice si gastrice; laptisorul de matca, preparatele care contin laptisor de matca pot fi utilizate in tratarea maladiilor sistemului nervos (astenii, stari depresive, convalescente, etc); propolisul si preparatele cu propolis se recomanda in bolile de piele si ale cailor respiratorii superioare; veninul de albine in diferite preparate, este indicat in reumatologie; mierea este fortifianta si energo-vitalizanta, putand fi folosita ca adjuvant generalin tratarea a numeroase maladii. Pornind de la aceste principii active generale, colectivul de apiterapie a creat peste 40 de medicamente, solicitate atit in tara cit si peste hotare, ca de exemplu: Vitadon, Polenapin, Polenovital, Energin, Proposept, Apireven, Mipropol, Polenolocitin, Spray cupropolis, Acneol, precurn si o serie de preparate cu utilizare in cosmetologie.

Asa cum am mai amintit colectivul de cercetare in domeniul apiterapiei integreaza activitatea de cercetare, de productie si practica medicala,si prin rezultatele obtinute a reusit sa constituie o adevarata scoala romaneasca de apiterapie.

Acest colectiv cuprinde peste 20 de cercetatori cu pregatire superioara — farmacisti, biochimisti, ingineri chimisti, medici. Fiecare dintre acestia lucreaza la o tema de cercetare din specialitatea sa, judicios coroborata cu temele celorlalii cercetatori, tema care se finalizeaza fie in stabilirea unei noi metodologii de tratament, fie in realizarea unor noi produse. Dintre temele de cercetare mai importante, amintim „Cercetari privind influenta polenului (extract de polen) in stimularea regenerarii hepatice in hepatopatiile cronice", „Actiunea propolisului in giardioza", „Cercetari asupra utilizarii veninului de albine in tratamentul de recuperare a spondilozelor anchilozante",„Actiunea propolisului si altor produse apicole in tratamentui adenomului deprostata", „Cercetari clinice si de laborator privind refacerea osoasa siparadontala postextractionala, folosind preparate pe baza de propolis si laptisor de matca" etc.

Tot in cadrul Institutului functioneaza un sector de microproductie, unde rezultatele cercetarilor de laborator sunt rapid aplicate in practica. Noile medicamente, dupa ce sunt avizate de Ministerul Sanatatii, sunt testate pe esantioane de pacienti, urmarindu-se continuu, cu deosehita atentie, actiunea terapeutica specifica. Abia dupa aceea medicamentul respectiv este omologai si intra in productia curenta.

S-a acordat atentie deosebita imbunatatirii conditiilor tehnologice de lucru ale sectorului productiv, astfel incat sa se realizeze un nivel calitativ superior la produsele finite, care sa confere o mai mare competitivitate pe piata interna externa si totodata sa asigure eficienta economica. O alta preocupare importanta s-a referit la controlul de laboratoral materiilor prime apicole, precum si a produselor finite, la care s-a efectuat verificarea fizico-chimica atat in faza intermediara de fabricatie cat si asupra produselor finite. In acest sens, s-au revizuit si s-au imbunatatit metodele de analiza, introducandu-se metode noi in concordanta cu normel si standardele internationale prevazute de F.A.O. si de catre O.M.S., fapt ce a avut importante implicatii in imbunatatirea metodelor analitice aplicate materiilor prime si produselor medicamentoase finite, obtinute din acestea. Prin aceste eforturi s-au putut determina concret compozitiile chimicesi biochimice si implicit proprietatile terapeutice, efectele produselor apicole in mentinerea starii de sanatate precum si in tratarnentul diferitelor afectiluni ale organismulur uman.

Desigur ca activitatea noastra de cercetare s-a putut desfasura in bune conditiuni in strinsa colaborare si prin sprijinul direct pe care au ales sa-l acorde apicultorii din intreaga tara, a caror productie a constituit obiectul de studiu al lucrarilor noastre de cercetare, materile prime — produse apicole ca miere, polen, pastura, laptisor de matca, venin de albine, propolis, apilamil, furnizate de acestia fiind de buna calitate raspunzand parametrilor impusi de fabricarea de produse medicamentoase apiterapeutice.

Apiteripia, domeniu in care cercetarea romaneasca a obtinut rezultate remarcabile, unele de certa prioritate mondiala, are in continuare largi posibilitati de dezvoltare si afirmare. Cu fiecare medicament nou creat,cu fiecare noua metoda terapeutica, specialistii din cadrul Institutului decercetarc si productie pentru apicultura isi aduc aportul la largirea cunostintelor in acest domeniu, precum si la imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor.

Extras din "Revista de lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia ianuarie - 1985

Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">