Apicultura fara tratamente (Michael Bush) - Sistem de apicultura sustenabil

Postat de admin 12.09.2019 0 Comentarii CRESTEREA ALBINELOR,

Cum obtinem un sistem de apicultura sustenabil?

Stop tratamente

Singura cale pt. a avea un sistem sustenabil de apicultura este sa stopam tratamentele. Tratarea este o spirala mortala care se prabuseste acum. Pt. a realiza asta trebuie sa va cresteti singuri matcile din supravietuitori locali. Doar atunci veti obtine albine care genetic pot sa supravietuiasca si paraziti care traiesc in simbioza cu gazda si cu mediul local. Cat timp facem tratamente obtinem albine mai slabite care supravietuiesc doar cu tratamente si paraziti mai puternici care pot supravietui doar daca se inmultesc destul de rapid pt. a tine pasul cu tratamentele. Nu se poate forma o relatie stabila pana cand stopam tratamentele.

Problema este, desigur, ca daca stopam tratamentele acum cu sistemul pe care il folosim, albinele degenerate in general vor muri. Chiar daca sunt capabile genetic sa supravietuiasca intr-un mediu curat (necontaminat), trebuie sa le aducem mai intai in acest mediu. Si care este acest mediu?

Ceara curata

Avem nevoie de ceara curata. Daca folosim foita din ceara reciclata contaminata nu vom obtine aceasta. Intreaga rezerva mondiala de ceara este contaminata cu acaricide. Fagurele natural va oferi ceara curata.

Celula cu dimensiune naturala

Urmatorul pas este sa controlam daunatorii intr-un mod natural. Vom dezvolta acest subiect pe parcurs, dar Dee si Ed Lusby au ajuns la concluzia ca solutia este sa revenim la celula dimensiune naturala. Foita de fundatie de faguri (o sursa de contaminare in stup datorita acumularii de pesticide in rezerva mondiala de ceara) ghideaza albinele spre a cladi dimensiunea de celula pe care noi o dorim. Deoarece lucratoarele sunt dintr-o celula iar trantorii dintr-o alta dimensiune si deoarece apicultorii, pt. mai mult de un secol au vazut trantorii ca dusmani ai productiei, apicultorii folosesc foita pt. a controla dimensiunea celulei cladite de aline. La inceput aceasta dimensiune o reflecta pe cea naturala. Primele fundatii aveau celula de la 4.4mm la 5.05mm. Dar apoi cineva (Francis Huber a fost primul) a observat ca albinele cladesc o varietate de dimensiuni de celule si ca albine mai mari ies din celule mai mari, albine mai mici din celule mai mici. Asadar Badoux a decis ca daca cresti mai mult celulele obtii albine mai mari. S-a presupus ca o albina mai mare poare sa care mai mult nectar si astfel va fi mai productiva. Asa ca astazi avem o dimensiune standard a celulei in foita de fundatie de 5.4mm. Considerand ca la dimensiunea de 4.9mm fagurele are grosime de 20mm si la 5.4mm fagurele are 23mm rezulta o diferenta de volum. Dupa Badoux, volumul unei celule de 5.555mm este de 301 mm cubi. Volumul maxim al unei celule de 4.7mm este 192 mm cubi. Dimensiunea celulei naturale este intre 4.4 si 5.1mm cu 4.9mm sau mai putin in centrul cuibului.

Asadar la momentul actual folosim fundatie cu celule nenatural de mari si avem albine nenatural de mari. Vom dezvolta subiectul in capitolul Celula dimensiune naturala in volumul II. Pe scurt, daca avem dimensiune naturala a celulelor din faguri, controlam varroa si in final putem tine albine fara tratamente.

Lasa un comentariu

checked style="margin:0px;">

checked style="margin:0px">